Toekomstbestendig met slimme bouwsoftware

Toekomstbestendig met slimme bouwsoftware

Sinds enige tijd is AFAS actief in de bouwbranche. Met de ERP-applicatie voor de bouw zijn alle benodigdheden aanwezig om succesvol een bedrijf te runnen, maar er is een nog groter voordeel, vertelt productmanager Kevin Voges. "Onze software helpt om een optimale ketensamenwerking te realiseren."

Kevin Voges is productmanager bij AFAS Software en verantwoordelijk voor CRM- en projectmodules. Als productmanager heeft hij de bouwbranche onder zijn hoede. “Ik ben eindverantwoordelijk voor de functionaliteiten die in het product worden opgenomen of die verder moeten worden geoptimaliseerd. Aan de basis staat een ERP-oplossing die zich de afgelopen twintig jaar al heeft bewezen in heel veel verschillende branches.”

Procesbeheersing

Nog lang niet iedereen in de bouw is even efficiënt als het om automatisering gaat, vertelt Voges. “Je ziet twee situaties in de bouw. Aan de ene kant is er nog heel weinig automatisering. Alles wordt in Excel gedaan en er wordt veel met papier gewerkt. Veel familiebedrijven bijvoorbeeld werken nog op deze manier. Aan de andere kant zie je bedrijven die wel automatiseren, maar die hebben dan verschillende pakketten en producten die niet efficiënt op elkaar aansluiten. Dan ben je vervolgens veel tijd kwijt aan het onderhouden van het systeem.”

Je bent dan ook vaak gegevens dubbel aan het vastleggen, ziet Voges. “Omdat niet alle programma’s op elkaar aansluiten. Het gebeurt dat er dan gegevens nogmaals handmatig moeten worden ingevoerd en dat is zonde van de tijd. De kern van onze ERP-software is gebruiksvriendelijkheid. We bieden één geïntegreerd pakket aan.”

Voor de bouw is de generieke ERP-oplossing uitgebreid op alle relevante plekken met specifieke functionaliteit voor de bouw. Voges: “Door de functionaliteit in onze software kunnen we onze klanten nu een pakket bieden om daadwerkelijk geïntegreerd te werken op het gebied van projectbewaking, orderverwerking en financiële administratie. En dankzij de werkbegrotingscockpit weet je precies hoe je projecten er voor staan. Dit is het centrale controlecentrum waar zowel alle calculaties, offertes, orders en contracten, als ook realisatie en facturatie bij elkaar komen.”

Calculeren voor de bouw zit nog niet in het pakket, vertelt Voges. “Dit is heel specialistisch, maar de informatie uit bestaande pakketten kunnen we wel inlezen in de projectmodule.

AFAS bouwsoftware

App op de bouwplaats

Als relatief nieuwe speler in de bouwbranche staat AFAS open voor verbeteringen. “We leren van iedere nieuwe klant. We staan open voor input en hebben een luisterend oor. We stellen letterlijk de vraag: ‘hoe werken jullie nu en hoe zouden jullie willen werken?’ Dit heeft als bijkomend voordeel dat we continu onze bouwmodule kunnen verbeteren.”

Zo heeft AFAS een koppeling met de app Bouw7 ontwikkeld. Opzichters, projectleiders en bouwvakkers kunnen deze app gebruiken om inzage te krijgen. Voges: “Aandachtspunten kun je vastleggen, meer en minderwerk-klusjes kun je erin zetten en je kunt onder andere de uren registreren. De projectleider kan op de bouw zelf met de app controleren of alles is nagekomen en kan met één druk op de knop de facturatie klaarzetten. De applicatie wordt gevoed met informatie uit het ERP-systeem. Zo beschik je over één geïntegreerde totaaloplossing voor de bouw.”

Blik in de nabije toekomst

Er zijn momenteel veel technologische ontwikkelingen, signaleert Voges. Alleen is veel nog niet gedigitaliseerd. AFAS stelt zich hierbij op als smart follower. Voges: “We trekken bij de allernieuwste ontwikkelingen niet de kar, maar we volgen wel. Je kan bijvoorbeeld met blockchain-technologie contracten slimmer beheren waardoor het mogelijk een stuk goedkoper en efficiënter wordt in de relatie tussen hoofd- en onderaannemers. Als er een bewezen platform is die dit faciliteert dan zullen wij er als eerste op aansluiten. Wij kijken hierbij naar alle branches omtrent dit soort ontwikkelingen en niet naar de bouw alleen.”

Blockchain technologie, Internet of Things en robotisering zijn spannende ontwikkelingen. Voges: “Er gaan echt heel mooie toepassingen uitkomen, maar als je nu naar binnenkort toepasbare veranderingen kijkt, valt op dat BIM enorm aan het doorontwikkelen is.” Zeker ook in combinatie met Virtual Reality en Augmented Reality-aspecten die nu ook steeds makkelijker tot de beschikking komen van de eindopdrachtgevers.

Het is tegenwoordig al bijna een vereiste om met BIM te gaan werken, signaleert Voges. “Het feit dat je alle gegevens in één BIM-model kunt vastleggen, en hierdoor het eindproduct kan zien, maar ook feilloos inzage in de kosten hebt en je kunt een aspect als Total Cost of Ownership meenemen, maakt dat je als koper heel anders gaat kijken naar een project.”

AFAS Kevin Voges

Ketensamenwerking

Toch is de huidige bouwpraktijk, als het om BIM gaat, dat de meeste partijen in de bouw vooral bezig zijn met het modelleren. “Maar je ziet dat de opmars van BIM niet te stoppen is, denkt Voges. “De opdrachtgevers zijn hierin straks doorslaggevend. Zij gaan eisen dat projecten op een andere manier moeten worden aangevlogen. Opdrachtgevers beseffen ook steeds meer de kracht van BIM.”

Voges ziet wel dat de ketensamenwerking nog veel te wensen overlaat. Maar daar kan de door AFAS ontwikkelde bouwmodule als een verbindende factor gaan werken. “We kunnen een goede aansluiting realiseren tussen opdrachtgever, hoofdaannemer en onderaannemer. Als een klant van ons hoofdaannemer is en je optimaliseert de software hiervoor, en je hebt daarnaast een onderaannemer als klant dan kun je om de tafel gaan zitten en kijken hoe je de processen op elkaar aan kan laten sluiten. We zien daar veel mogelijkheden in.”

Lees meer over