partner nieuws

Duurzame verwarming bij circulair Hof van Cartesius

bouwbreed 924

Bij het circulaire Hof van Cartesius in Utrecht gaat alles zo duurzaam mogelijk. Regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten, oude spoorstaven dienen als verticale constructieve elementen, met schapenwol worden de kieren gedicht en hennep wordt gebruikt als gevelisolatie. Verwarming wordt verzorgd door een uiterst duurzame en zuinige Alklima/Mitsubishi Electric Ecodan luchtwaterwarmtepomp.

Duurzame verwarming bij circulair Hof van Cartesius

Afgelopen november is het Hof van Cartesius feestelijk in gebruik genomen. Het bedrijfsverzamelgebouw op een smalle strook land naast het spoor op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesiusweg is een initiatief van de zussen  Bianca en Charlotte Ernst. Na oplevering hebben zij hun kantoortje daar gevestigd en ook zo’n dertig andere duurzame ondernemers hebben er hun onderkomen gevonden, dat zij overigens, volgens afspraak, eerst zelf hebben moeten afbouwen. Uitgangspunt bij de bouw was om zoveel mogelijk gebruikte materialen in te zetten, die de zussen vonden op sites als Gebruiktebouwmaterialen.com of het oude vertrouwde Marktplaats.nl. Verwarming van het gebouw gebeurt door vloerverwarming die is gekoppeld aan een  Alklima/Mitsubishi Electric Ecodan lucht- waterwarmtepomp. Erwin Tuijtel, consultant bij Alklima, is trots dat zijn bedrijf een bijdrage heeft kunnen leveren aan de realisatie van het Hof van Cartesius. “Er zijn landelijk helemaal niet zoveel circulaire projecten. Als je dan betrokken bent bij één van die projecten, dan is dat heel mooi.”

Ook verwarmen bij lage buitentemperaturen

De warmtepomp die Alklima heeft geleverd is één van de zuinigste uit het productassortiment, zegt Tuijtel, want hij werkt met de unieke Zubadan-technologie. Bij de Zubadan- technologie wordt door een zogeheten  ‘flashinjectie’ een gas/vloeistofmengsel van het koudemiddel rechtstreeks in de compressor ingespoten. Tuijtel: “Hierdoor kan het systeem een constant verwarmingsvermogen leveren bij een buitentemperatuur van +7 °C tot -15 °C. Bij een conventioneel systeem daalt het vermogen als het buiten vriest.” En omdat de warmtepomp op verwarmingsvermogen bij -10°C wordt geselecteerd, legt Tuijtel uit, kan bij de Zubadan vaak een kleiner type worden gekozen. Nog een voordeel van deze technologie is dat het veel minder tijd kost om de buitenunit te ontdooien bij lage buitentemperaturen. “Een ontdooicyclus duurt bij deze warmtepomp maximaal drie minuten.” Alklima is exclusief licentiehouder in Nederland voor de klimatiseringsoplossingen van het Japanse Mitsubishi Electric. En vanuit  Japan komen stevige CO₂-reductiedoelstellingen, die het bedrijf heeft verwoord in het programma ‘Environmental Vision 2021’. Zo is het de bedoeling dat de producten van Mitsubishi Electric in het jaar 2021 (wanneer Mitsubishi Electric 100 jaar bestaat) 30 procent efficiënter zijn en dus navenant minder CO₂ uitstoten ten opzichte van het jaar 2001. En dat de productie van Mitsubishi Electric producten zelf ook met 30 procent minder CO₂-emissies plaats vindt.

Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is gesitueerd op een smalle strook land naast het spoor op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesiusweg. Foto: Hof van Cartesius

Monomaterialen

Tuijtel: “En wat helemaal past bij het Hof van Cartesius is de doelstelling van Mitsubishi Electric om zoveel mogelijk met mono- materialen te werken. Pure materialen, dus steeds minder composieten of legeringen, maar materialen waarin maar één grondstof zit, zodat er eenvoudiger kan worden gerecycled.” Een mooi voorbeeld vindt hij de uitblaasgrill bij de buitenunit. “Deze was eerst gemaakt van een kunststof bestaande uit verschillende grondstoffen, maar tegenwoordig zijn ze van metaal.” De belangrijkste test voor een warmtepomp is uiteraard altijd de eerste winter en dan met name de eerste echt strenge vorstdagen. Voldoet het systeem, of had er dan toch een cv- keteltje in hybride opstelling moeten worden bijgeplaatst? Daar is Tuijtel duidelijk over:  “Dat zit wel goed. Uiteraard is het bij een renovatieproject, en het Hof van Cartesius kan je daar door de vele hergebruikte materialen bijna wel toe rekenen, altijd belangrijk om de rekensommen heel goed te hebben gemaakt. Maar dat heeft onze partner Glotaltec in Utrecht uiteraard gedaan en dat gaat dus helemaal goed komen.”

Gebruikte materialen, opgespoord via internet, zijn ingezet bij de bouw van het Hof van Cartesius. Foto: Tijdo van der Zee

Reageer op dit artikel