partner nieuws

De digitale transformatie binnen de bouwsector: bereid u voor

bouwbreed 2347

De digitale transformatie binnen de bouwsector: bereid u voor

De wereld om ons heen digitaliseert steeds verder en blijft alle aspecten van ons leven beïnvloeden. Toch is nergens de impact van technologie meer zichtbaar dan in de bouwsector. Van het ontwerp van bouwprojecten tot aan infrastructuurontwikkeling en continu asset management, de bouwsector gaat door een revolutionaire transformatie naar een optimaal gebruik van digitale oplossingen om de efficiëntie te verhogen.

Building Information Modelling (BIM) is een essentieel onderdeel van de transformatie van de bouwsector naar digitale technologie, maar het omvat niet het hele verhaal. Innovatie gaat verder door het verbinden van BIM met technologie/data initiatieven zoals Internet of Things (IoT) en Smart Cities. Dit zal een grote invloed hebben op de bouwsector en ons alledaagse leven.

Verondersteld wordt dat 70 procent van de wereldbevolking in 2050 in steden zal wonen. Dit zorgt voor wereldwijde uitdagingen voor steden en de bouwsector om te voldoen aan de groeiende vraag voor duurzame en betrouwbare infrastructuur. Het succesvol toepassen van BIM vraagt organisaties en individuen in de bouwsector om verandering te omarmen en nieuwe rollen in de gehele supply chain te integreren. Hierbij komen normen goed van pas, die een pragmatisch kader voor actie bieden.

Traditioneel sterke kanten
BSI ondersteunt het succes van digitale transformatie in de bouwsector door haar traditioneel sterke kanten: het ontwikkelen en toepassen van normen die consistentie en zekerheid bieden in deze veranderende sector. Met name door de ontwikkeling van certificeringsoplossingen die de bouwsector en zijn belanghebbenden, van eigenaren en beleggers tot aannemers, leveranciers en

Het leveren van uitmuntendheid door samenwerking
Building Information Modelling (BIM) gaat niet over software, het is een samenwerkingsmethode die streeft naar het bieden van toegevoegde waarde tijdens de levensduur van het gebouw. Hoewel 3D-modellen centraal staan bij BIM, is informatie de basis. BIM biedt een reeks processen en normen aan voor het beheer van informatie door samenwerking in een virtuele bouwomgeving ondersteund door technologie. Dit zorgt ervoor dat de gehele toeleveringsketen effectief kan communiceren en coördineren. Net zoals designsoft ware driedimensionale tekeningen van een potentieel gebouw kan leveren, kan BIM elk onderdeel van een bouwproject in 3D modelleren. Vervolgens kan deze informatie worden gedeeld tussen organisaties, zodat bijvoorbeeld een hoofdaannemer van te voren kan zien en gedurende het gehele project waar eventuele conflicten kunnen ontstaan.

De digitalisering van de bouw
Uiteindelijk zullen er vier niveaus van BIM volwassenheid worden gedefinieerd. In essentie wordt de productie van bouwinformatie volgens een individuele, tweedimensionale benadering (Niveau 0) zonder samenwerking verschoven naar een volledig digitale omgeving, waarin samenwerking wordt ondersteund (Niveau 3). Momenteel is Niveau 3 nog niet volledig gedefinieerd en er zijn geen organisaties bekend die verder zijn dan Niveau 2.

In het Verenigd Koninkrijk is de overheid voldoende overtuigd van de voordelen van BIM waardoor zij eist dat alle bouwbedrijven die deel willen nemen aan aanbestedingen voor overheidsopdrachten volgens BIM Niveau 2 moeten werken. De overheid schat dat het gebruik van BIM al £840m heeft  bespaard, wat een gemiddelde projectbesparing van 20 procent vertegenwoordigt.

Veel landen en regio’s wereldwijd, zoals Dubai en Brazilië hebben het gebruik van BIM voor overheidsaanbestedingen in bepaalde publieke sectoren verplicht gesteld. Andere landen hebben het zelfs opgenomen in de wetgeving. BIM is duidelijk de toekomst in de bouwsector. Door BIM-kundigheid aan te tonen, kunnen organisaties toegang krijgen tot nieuwe markten.

BIM Niveau 2 is gebaseerd op de PAS 1192-2 (Specification for information management for the capital/delivery phase of construction projects using building information modelling). Bij BIM Niveau 2:

  • Gebruiken alle partijen hun eigen 3D CAD-modellen, niet noodzakelijkerwijs gebaseerd op een gemeenschappelijk model.
  • Vindt samenwerking plaats. Ontwerp- en constructiegegevens worden in één enkel bestandsformaat uitgewisseld tussen alle partijen.
  • Wordt een gemeenschappelijk model gecreëerd waarin elke partij de gedeelde data kan combineren met eigen data om zo controles te kunnen uitvoeren.

BIM toepassen door middel van normen

De drie elementen van BIM Niveau 2 zijn: ontwerp en constructie, asset management en informatiebeveiliging. Het onderstaande diagram geeft een overzicht van de vereisten van de normen voor BIM Niveau 2 door de hele levenscyclus van het gebouw.

BSI diagram

Op dit moment ligt de uitdaging voor organisaties in het vinden van de beste manier om BIM Niveau 2 compliant te worden. Een bijzonder probleem is de zogenoemde ‘BIM-wash’, waarbij bedrijven wereldwijd ongegronde claims hebben gemaakt over hun BIM-vermogen. BSI heeft de leiding genomen om bedrijven te helpen om BIM compliance te bereiken. BSI biedt met Certificering dat alle gebieden van BIM-implementatie beoordeelt, een sleuteloplossing om BIM-wash tegen te gaan. Daardoor steunt BSI bedrijven om hun BIM-vermogen aan te tonen en succesvol volgens BIM Niveau 2 te werken in de gehele supply chain.

BSI diagram

‘Door ons te laten certificering voor BIM Niveau 2 ontwerp- en constructie, gesteund door het BSI Kitemark™ kwaliteitsmerk, zullen we onze positie als marktleider versterken. Zo kunnen wij ons echt van onze concurrenten onderscheiden, bewijzen dat we de hoogste standaard nastreven en gebruik maken van de meeste geavanceerde technologieën om onze klanten beter te kunnen bedienen. Het zal onze klanten vertrouwen geven in ons vermogen om efficiënt samen te werken binnen de supply chain. Het toont onze expertise en de wil aan om oplossingen te leveren die verder gaan dan de traditionele BIM.’   (Alan Harris, Quality Manager, voestalpine Metsec)

 

De digitale transformatie in de bouwsectorBSI Whitepaper

Download de gratis BIM Whitepaper

 

BIM is de toekomst in de bouwsector aangezien veel overheden wereldwijd BIM Niveau 2 verplichten voor publieke aanbestedingsprojecten. In deze gratis Whitepaper (Engelstalig) biedt BSI Group een verdiept inzicht in de vereisten voor BIM Niveau 2, zoals in PAS1192-2 beschreven, en in de best-practices voor BIM compliance door accreditatie.

Download nu de Whitepaper en leer hoe de BIM oplossingen van BSI onze klanten hebben geholpen om nieuwe kansen en inkomsten wereldwijd te ontwikkelen.

Download whitepaper

BSI Logo

Reageer op dit artikel