partner nieuws

Bredenoord ESavers besparen half miljoen liter diesel

bouwbreed 2323

Bredenoord ESavers besparen half miljoen liter diesel

Sinds de introductie van het hybride aggregaat ESaver in het najaar van 2012 hebben klanten van Bredenoord in totaal meer dan een half miljoen liter diesel bespaard. Dat betekent ook een forse vermindering van de CO2-uitstoot. In vijf jaar tijd is de ESaver uitgegroeid van innovatieve pilot tot veelgevraagd standaardonderdeel van de collectie. Het bewijst daarmee dat de opslag van energie in batterijen een onmisbare en succesvolle techniek is om duurzaam en tegelijk economisch rendabel te werken.

Bredenoord ontwikkelde de ESaver in eigen huis. De installatie bestaat uit batterijen en vermogenselectronica en wordt gecombineerd met een standaard aggregaat. De ESaver is zo ingericht dat het aggregaat pas opstart als de batterijen leeg dreigen te raken. Het aggregaat werkt dan korte tijd op vol vermogen en draait dan alleen in het optimale werkgebied. Het grootste deel van de tijd staan de aggregaten dus uit, en áls ze werken, draaien ze efficiënt. Daardoor kan tot 70 procent brandstof worden bespaard. Ook kan de ESaver zo worden ingeregeld dat het aggregaat ’s nachts – bijvoorbeeld in woonwijken – niet aanslaat..

Online besparing monitoren

In veel situaties is op het ene moment meer stroom nodig dan op het andere. Bijvoorbeeld op een bouwplaats waar overdag een volledige keet op stroom draait en ’s nachts alleen de bouwlampen aanstaan, is er sprake van een wisselende stroomvraag. De ESaver sluit naadloos aan op het verbruiksprofiel van de klant. Gebruikers kunnen dit ook volgen via het online ESaver-portaal. Dat houdt bij hoeveel kWh er wordt geleverd en hoeveel brandstof er is verbruikt. Daarnaast vergelijkt de software hoeveel brandstof er zou zijn gebruikt door een standaard permanent draaiend aggregaat. Dat maakt de besparing in diesel en CO2-uitstoot direct inzichtelijk. Kijkend naar alle ESavers samen heeft dit dus in de afgelopen vijf jaar geleid tot een besparing van ruim 500.000 liter diesel en 2 miljoen kilo CO2-uitstoot. Dit is te vergelijken met de CO2 die 100.000 bomen in een jaar uit de atmosfeer halen.

Duurzaam werken wordt vanzelfsprekend

Margien Storm van Leeuwen, Manager New Business, Marketing & Communicatie van Bredenoord: “Met het online portaal kunnen we de CO2-besparing en de ‘total cost of operation’ van de klant monitoren. Daarmee kunnen we ook advies op maat geven. Als de klant langdurig eenzelfde stroomvraag heeft, kan het efficiënter en goedkoper zijn om een aggregaat te plaatsen met exact het gevraagde vermogen. Juist wanneer er meer afwisseling is in de stroomvraag, het aggregaat dagelijks aan en uit wordt gezet of het geluid ‘s nachts een probleem is, kan de ESaver een uitkomst zijn. Dat zit ook in de naam: de E van ESaver staat voor energie, emissie en economie.” Sinds de introductie van de ESaver samen met Dura Vermeer is er veel gebeurd. “We zijn er trots op dat de ESaver een standaard onderdeel is geworden van onze vloot; hybride techniek heeft de toekomst. En het heeft deuren geopend voor andere duurzame producten, zoals de off-grid solar power plant, de Sunbox en de Smart Powerbank. Begin 2018 komen we met een primeur: koppelbare mobiele buffercontainers met elk 600 kWh stroom.”

Kijk voor meer informatie op de Bredenoord website

Reageer op dit artikel