partner nieuws

Vijf tips over de aanschaf van zonnecollectoren

bouwbreed 160

Tip 1. de capaciteit Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek, of Wp. Gemiddeld ligt het vermogen tussen de 240 en 280 Wp. Logischerwijs gaat men er dan vanuit dat die van 280 Wp het meeste rendement oplevert. En dat is hem nou net, dat is niet altijd het geval. Om het exacte […]

Vijf tips over de aanschaf van zonnecollectoren
Shutterstock

Tip 1. de capaciteit

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek, of Wp. Gemiddeld ligt het vermogen tussen de 240 en 280 Wp. Logischerwijs gaat men er dan vanuit dat die van 280 Wp het meeste rendement oplevert. En dat is hem nou net, dat is niet altijd het geval. Om het exacte vermogen per vierkante meter te weten te komen vergelijkt u daarom het best een aantal merken met elkaar. Dit kan met een willekeurige online zonnepaneelvergelijker.

Tip 2. de prijs

Bij het kijken naar de prijs raden we u aan te kijken naar wat u betaalt voor de prijs per capaciteitseenheid en niet voor het paneel. Het klinkt ingewikkeld, maar een zonnecollector van 270 Wp dat € 210,- kost, is in principe goedkoper dan een van 250 Wp met een prijs van € 200.-. Bij het eerstgenoemde paneel betaalt u per capaciteitseenheid € 0,78 en bij het zogenaamd goedkopere paneel € 0,80.

Tip 3. de kleur van de panelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen heeft u de keuze uit zwarte of donkerblauwe panelen. Afgezien van de aluminium rand bij de donkerblauwe variant wordt er ook technisch onderscheid gemaakt. De donkerblauwe bestaan uit polycellen en de zwarte uit monocellen. Polycellen zijn kriskras door elkaar liggende cellen die ontstaan wanneer het vloeibare silicium in de vierkante gietvorm gegoten wordt. Bij de monocellen worden de kristallen tijdens het gietproces beïnvloed, waardoor er een gelijkmatiger geheel ontstaat. In de praktijk is gebleken dat er in de uiteindelijke Wp-opbrengst weinig verschil zit.

Tip 4. het formaat

Om het juiste formaat zonnepaneel te kiezen raadpleegt u het beste een zonnepanelentool. Hierin voert u de afmetingen van het beschikbare dakoppervlak in en de gewenste capaciteit. Het programma berekent vervolgens de meest economische manier van leggen, en met welk formaat zonnecollector.

Tip 5. kies voor geteste panelen

We begonnen dit artikel met een opmerking over de toenemende populariteit van zonnepanelen en het toegenomen aantal merken. Veel van de goedkopere solarsystemen zijn niet of onvoldoende getest. Met name merken waarbij alle onderdelen los te koop zijn betreft het vaak B-merken. Neem geen risico en kies voor geteste panelen.

Reageer op dit artikel