partner nieuws

Vloertegels leggen: meten is weten

bouwbreed 692

Vloertegels leggen stap voor stap Als eenmaal de tegelkeuze is gemaakt, zijn we toe aan het daadwerkelijk leggen van de vloer. De meest gewilde vloertegels de laatste jaren zijn tegels 60 x 60. Ze lijken wat groot, maar wanneer je het goed uitkient staan ze zelfs in een toiletruimte van nog geen 2 m heel […]

Vloertegels leggen: meten is weten

Vloertegels leggen stap voor stap

Als eenmaal de tegelkeuze is gemaakt, zijn we toe aan het daadwerkelijk leggen van de vloer. De meest gewilde vloertegels de laatste jaren zijn tegels 60 x 60. Ze lijken wat groot, maar wanneer je het goed uitkient staan ze zelfs in een toiletruimte van nog geen 2 m heel mooi. Hieronder stapsgewijs hoe je zelf eenvoudig een tegelvloer legt, ervan uitgaand dat de ondergrond tegel klaar is.

Stap 1
Meet de vloer uit en maak een schets hoe de tegel het best tot zijn recht komt. Hou hierbij rekening met de voeg en denk eraan dat je aan beide muurzijden de passtukken even groot houdt.

Stap 2
Trek twee spandraden op de plaatsen waar de eerste voeg vanaf de muur moet komen. Dit is je leidraad.

Stap 3
Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel die met een lijmkam. Het werkt het makkelijkst wanneer je telkens niet meer dan 1 m aanbrengt.

Stap 4
Leg de eerste tegel exact waar je hem hebben wilt. Hij mag geen halve mm buiten de lijn liggen want de afwijking wordt groter bij elke tegel die je erop aansluit.

Stap 5
Als je met voegkruisjes werkt, druk je die nu op de hoeken van de tegels 60 x 60 diep in de lijm en legt de volgende tegel.

Stap 6
Als alle hele tegels in het middenstuk liggen, zaag je de passtukken op maat en leg je de rand. Voor gebogen uitsparingen, bij leidingen en/of afvoeren, zijn handige profielmallen verkrijgbaar.

Stap 7
De tegellijm heeft een uithardingsperiode van 24 uur. Na die tijd is ze uitgehard en kan je de vloer voegen. Voegmortel is snelhardend. Zorg ervoor dat alles klaarstaat wanneer je begint en je het in een keer snel kunt doen. Met een vochtige spons haal je overtollig voegsel weg en op het moment dat ze volledig is uitgehard veeg je de tegelvloer na met een droge doek.

Reageer op dit artikel