partner nieuws

Hoog rendement met pelletkachel

bouwbreed 66

Werking en rendement houtkachel Houtkachels kunnen verschillende vormen hebben. De vuurplek kan vlak zijn met een deur aan de voorkant, in de vorm van een emmer die je van bovenaf uit de kachel haalt. Het kan ook een vuurrooster met aslade zijn die zowel van voren als van boven bereikbaar is. Er zijn houtkachels puur […]

Hoog rendement met pelletkachel

Werking en rendement houtkachel
Houtkachels kunnen verschillende vormen hebben. De vuurplek kan vlak zijn met een deur aan de voorkant, in de vorm van een emmer die je van bovenaf uit de kachel haalt. Het kan ook een vuurrooster met aslade zijn die zowel van voren als van boven bereikbaar is. Er zijn houtkachels puur voor de sier, zoals potkachels of haarden, of kachels die zijn voorzien van een functionele oven of kookplaat. Een houtkachel dient regelmatig van brandstof te worden voorzien, en moet voor een optimale verbranding zo nu en dan worden belucht. De gemiddelde houtkachel behaalt een rendement van 75%.

Werking en rendement pelletkachel
Net als bij houtkachels zijn er ook meerdere vormen van pelletkachels. Omdat de pelletkachel nog niet zo heel lang bestaat, is er in de ontwikkeling meer nadruk op het rendement gelegd. Er zijn tegenwoordig ook genoeg hoogrendementkachels voor hout, maar bij de doorsnee houtkachel is dat nooit een eerste prioriteit geweest. Kachels waarin pellets worden verbrand, zijn echter puur voor het rendement ontwikkeld. In een houtkachel blijft er altijd wel eens een stuk hout onverbrand achter. Ook geven niet alle houtsoorten evenveel stralingswarmte en branden ze het beste als je zelf het vuur in de gaten houdt.
Bij een pelletkachel werkt dit anders. In de pelletkachel zit een regelbare verdeler waaruit de korrels zelf in de verbrandingsbak rollen. Onderin de bak zit een mechanisme dat de pellets tot ontbranding brengt. Het enige wat je zelf hoeft te doen is zorgen dat de verdeler altijd beschikt over voldoende brandstof. Houtpellets worden verkocht in balen van 15 kg die je in een keer in het reservoir stort. Wanneer je verstandig stookt kan het rendement dat je met een pelletkachel behaald oplopen tot 90%.

Reageer op dit artikel