partner nieuws

Volvo’s Iron Knight snelste truck ter wereld

bouwbreed 6

Alleen de sterk aangepaste motor en de in serie geproduceerde I-Shift Dual Clutch automatisch schakelende versnellingsbak zijn dezelfde als in de in serie gebouwde FH-trucks. De truck heeft het snelheidsrecord verbroken in de categorieën 500 en 1000 meter met staande start. Tijdens de recordpogingen behaalde The Iron Knight een topsnelheid van 276 km/u. Bekijk hier […]

Volvo’s Iron Knight snelste truck ter wereld

Alleen de sterk aangepaste motor en de in serie geproduceerde I-Shift Dual Clutch automatisch schakelende versnellingsbak zijn dezelfde als in de in serie gebouwde FH-trucks. De truck heeft het snelheidsrecord verbroken in de categorieën 500 en 1000 meter met staande start. Tijdens de recordpogingen behaalde The Iron Knight een topsnelheid van 276 km/u.
Bekijk hier de wereldrecordpoging: https://www.youtube.com/watch?v=EIQsQ4FKUqs.

Met een gemiddelde snelheid van 169 km/u en een tijd van 21,29 seconden verbeterde The Iron Knight het internationale snelheidsrecord voor 1.000 meter met staande start. Ook het overeenkomstige record voor de afstand van 500 meter werd verbroken met 131,29 km/u en 13,71 seconden. De recordpoging vond plaats op een afgesloten testterrein in Noord-Zweden. Momenteel worden de resultaten gecheckt door de  FIA, de internationale motorsportassociatie.

Technologie combineren

Tijdens het werken aan de truck ontdekte een team van deskundigen van Volvo Trucks innovatieve manieren om technologie te combineren met ontwerp. Voor een kijkje achter de schermen bij de wereldrecordpoging: https://www.youtube.com/watch?v=ZhR6r-SeeU8.

“Dit laat het enorme potentieel zien van onze I-Shift Dual Clutch-versnellingsbak, die ook onder extreme omstandigheden uitstekend presteert. We zijn er erg trots op dat de wereldrecordhouder dezelfde versnellingsbak gebruikt als onze in serie geproduceerde FH-trucks”, zegt Claes Nilsson, President en CEO van Volvo Trucks.

Ervaren chauffeur

Achter het stuur van The Iron Knight zat Boije Ovebrink, die meer dan 30 jaar ervaring heeft als autocoureur en truckchauffeur. Hij heeft in het verleden al vijf snelheidsrecords gevestigd en was in 1994 Europees Truck Racing Champion.
“The Iron Knight van Volvo Trucks kan in één woord worden samengevat: perfectie. De truck is een lust voor het oog en een ongeëvenaarde krachtpatser wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. Dit is de derde recordpoging die ik doe met een truck, maar ik kan me geen betere opvolger voor Wild Viking en Mean Green indenken”, aldus Boije Ovebrink.

Reageer op dit artikel