partner nieuws

Laatbloeier met resultaat

bouwbreed 17

Nog maar een paar jaar geleden had Bart de Groot je uitgelachen als je hem had voorgehouden dat hij met hoge cijfers aan het hbo zou studeren. Bart trok destijds naar volle tevredenheid lijnen op vers asfalt en had het ‘buiten’ reuze naar zijn zin. Goed, zijn leidinggevende zei weleens dat Bart meer in zijn […]

Laatbloeier met resultaat
SONY DSC

Nog maar een paar jaar geleden had Bart de Groot je uitgelachen als je hem had voorgehouden dat hij met hoge cijfers aan het hbo zou studeren. Bart trok destijds naar volle tevredenheid lijnen op vers asfalt en had het ‘buiten’ reuze naar zijn zin. Goed, zijn leidinggevende zei weleens dat Bart meer in zijn mars had, maar zelf vond hij het prima zo. “Goed verdienen. De zaakjes op orde.”

Crisis
Oké, heel af en toe knaagde het wel eens. Dat hij feitelijk alleen zijn vwo-diploma had gehaald en niet één van de drie begonnen hbo-opleidingen had afgemaakt. Maar hé? Hij werkte toch. En naar tevredenheid bovendien. Na een tijdje haalde zijn baas bij Track Line hem toch naar kantoor. “Jij kunt veel meer dan je buiten voor ons kunt betekenen. Zonde van je talenten.” Daar werkte Bart twee jaar naar volle tevredenheid als calculator en werkvoorbereider.

Toen kwam de crisis. Er moest worden gereorganiseerd. Bart had zijn leeftijd tegen en het feit dat hij als laatste in dienst was gekomen. Zat hij opeens thuis. Met alleen een vwo papiertje. Maar Bart is niet iemand die bij de pakken neerzit. Via LinkedIn legde hij contact met TRACÉ. Hij ging er op gesprek en liet tijdens een eerste gesprek terloops vallen dat hij er eigenlijk best van baalde dat hij zijn opleidingen commerciële economie en later de studies management, economie en recht en civiele techniek niet had afgemaakt.

Al vrij snel kon Bart aan de slag bij de Gebroeders Van der Lee in Hagestein. Maar terwijl Bart het liefst vier dagen wilde werken en één dag naar school, zag zijn werkgever het liefst dat hij zes dagen aan de slag ging. Er was werk zat en Bart bleek een kundige kracht. “Maar ik wilde echt weer leren. Ook werd ik behoorlijk gepusht door mijn consultant bij TRACÉ. Die had goed onthouden wat ik tijdens het eerste gesprek had laten vallen. Zij zag dat ik meer in mijn mars had.”

Werken en studeren
Resultaat is dat Bart nu op zijn plek zit bij Kleywegen in Woerden: vier dagen werk voorbereiden en calculeren en op dinsdag naar school. Een half jaar geleden is hij wederom civiele techniek gaan studeren; dit keer aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Daar bestaat de mogelijkheid om een zogenoemde Associate Degree te halen. Dat is een soort tussenstap. Duurt niet vier maar twee jaar en dan heb ik in ieder geval een papiertje. Maar de kans is vrij groot dat ik daarna nog twee jaar doorstudeer om het volledige diploma te halen.”

Want het gaat namelijk goed. Heel goed zelfs. Bart meldt het terloops. Maar feit is dat hij gemiddeld een dikke 8 staat. En dat voelt eigenlijk heel prima. “Tot de dag dat ik zonder werk kwam te zitten ging alles van een leien dakje. Opgegroeid op een boerderij, altijd bijbaantjes in de wegenbouw gehad, makkelijk het vwo doorlopen. Zorgeloos was het. Maar juist dan voelt het goed als ik nu kan laten zien dat ik meer kan.”

Theorie en praktijk
Werken en leren sluit op dit moment ook goed op elkaar aan. Kleywegen is actief over de hele breedte van de gww: grondwerk, rioleringswerk, gebiedsontwikkeling, bouwrijp maken. Stuk voor stuk zaken die Bart ook op school krijgt onderwezen. Waar hij met studiegenoten over kan meepraten. “Iedereen zit in dezelfde scene. Dat is leuk. Gezellig vaak ook. En dan maakt het niet uit dat ik verreweg de oudste in de klas ben.” Collega’s van Kleywegen vinden het mooi dat Bart het zo goed doet op zijn opleiding. Hij krijgt er alle ruimte om op dinsdag in de schoolbanken te zitten. “Ze hebben er ook geen last van. Ik plan alles goed rondom de dinsdagen heen. En als er eens een keer iets per se op dinsdag af moet, dan draag ik het over aan een collega of zorg dat ik het al op maandag af heb.”

De studie gaat Bart dus goed af. “Als we toetsen hebben, zet ik een tandje bij en moet ik soms wat meer studeren. Het helpt natuurlijk dat theorie en praktijk zo op elkaar aansluiten. Dat wat ik tijdens mijn studie leer, kan ik de volgende dag al in de praktijk brengen. En omgekeerd. Dat wat ik bij Kleywegen toepas, zie ik op de hogeschool bevestigd.”

Motivatie
De goede resultaten motiveren enorm. Bart weet dan ook bijna zeker dat hij na het behalen van de Associate Degree wil doorstuderen. “Ik word in mei vader, dus mijn leven zal er vanaf dat moment wel behoorlijk anders gaan uitzien. Ik houd er rekening mee dat het vanaf dan allemaal een stukje zwaarder gaat worden.”

INTERVIEW door Armand Landman
Ontslag als gevolg van de crisis was het duwtje in de rug dat Bart de Groot nodig had om de studieboeken weer op te pakken. Vier dagen werken en daarnaast ook nog studeren: het gaat hem goed af en de resultaten zijn er naar.

Dit interview is eerder gepubliceerd in de Cobouw Special Opleiden & Ontwikkelen, die op 22 maart 2016 is verschenen.

Reageer op dit artikel