partner nieuws

Alfaman in een bètawereld

bouwbreed 8

Ze bezoeken banenbeurzen, congressen en seminars, op zoek naar de beste kandidaten. Breekt echter een periode van laagconjunctuur aan, dan laten ze deze instrumenten weer net zo makkelijk uit handen vallen. Ze gaan in no time van 100 kilometer per uur naar 0 kilometer per uur, alsof er vol op de rem wordt getrapt. Het […]

Alfaman in een bètawereld

Ze bezoeken banenbeurzen, congressen en seminars, op zoek naar de beste kandidaten. Breekt echter een periode van laagconjunctuur aan, dan laten ze deze instrumenten weer net zo makkelijk uit handen vallen. Ze gaan in no time van 100 kilometer per uur naar 0 kilometer per uur, alsof er vol op de rem wordt getrapt. Het ene moment staan ze in de spotlights, om vervolgens weer rap achter de coulissen te verdwijnen. Het is hollen en stilstaan. Alsof er geen middenweg is. Zonde, en vooral: niet nodig.

Bij Continu hebben we een zogenaamde recruitment check ontwikkeld op basis van een uitgebreide vragenlijst. De vragen gaan onder meer over organisatie, ­cultuur en identiteit van het eigen bedrijf, maar ook over recruitmentactiviteiten, imago, kennis van de arbeidsmarkt, kennis van de concurrentie en wensen. Uit de antwoorden blijkt dat recruitmentinspanningen van met name het MKB sterk worden beïnvloed door conjuncturele ontwikkelingen. Het merendeel van de bedrijven wil de arbeidsmarkt graag actiever benaderen, maar een proactieve benadering valt door tijdgebrek vaak weg.

Mijn stelling is: ook in de wat mindere tijden moet je als bedrijf laten zien wie je bent en wat je doet. Laat zien dat je als bedrijf met de toekomst bezig bent, ook al is er even geen wervingsbehoefte. Breng positieve boodschappen naar buiten, maar blijf realistisch. Het leidt in de regel tot een goed imago. Rumour around the brand, zo noemen we dat. Trekt de markt weer aan en heb je als bedrijf goede mensen nodig, dan is de kans groot dat talentvolle, potentiële werknemers graag bij jou willen werken. Een bedrijf moet zich dus blijven profileren, maar waak voor overprofilering. Dat is ook mijn boodschap: investeer in alomaanwezigheid, ook als er even geen concrete vacatures zijn.

Jan-Willem Peters, operationeel directeur van Continu,intermediair voor bouw en industrie

Reageer op dit artikel