partner nieuws

Een omgevingsadviseur is de smeerolie van het project

bouwbreed 8

“Deze plek laat mooi zien wat ik doe” zegt Marcel Floor die via TRACÉ werkt bij Rijkswaterstaat. Aan de ene kant ligt een rustige woonwijk, aan de andere kant klinkt de heimachine en rijden de dumpers van aannemerscombinatie IXAS af en aan. Hij wil maar zeggen: als omgevingsadviseur staat hij met het ene been in […]

Een omgevingsadviseur is de smeerolie van het project

“Deze plek laat mooi zien wat ik doe” zegt Marcel Floor die via TRACÉ werkt bij Rijkswaterstaat. Aan de ene kant ligt een rustige woonwijk, aan de andere kant klinkt de heimachine en rijden de dumpers van aannemerscombinatie IXAS af en aan. Hij wil maar zeggen: als omgevingsadviseur staat hij met het ene been in de omgeving en met het andere in de bouwput. De omgeving: dat zijn de bewoners van de Bijlmer – de Gaasperdammerweg loopt dwars door de wijk – maar ook gemeente Amsterdam, AMC, IKEA, Ziggo Dome en andere bedrijven. Marcel: “Ik ben hun ogen en oren. Alles wat hinder kan veroorzaken, communiceer ik met ze. Het acceptatieniveau ligt hoog, zolang je maar duidelijk bent wat je doet en hoelang het duurt.”

Einddoel in zicht
Maar toch: een heipaal blijft lawaai maken. Marcel: “Ja, daar moet je eerlijk in zijn. Dit jaar wordt het heftigste jaar, omdat alle heipalen de grond in gaan. Gelukkig zien veel mensen ook het einddoel: op het dak van de tunnel komt een mooi park dat twee keer zo groot is als het Vondelpark.”

Hij wist al vroeg dat hij later in de techniek wilde werken – net als zijn vader. Maar wat precies in de techniek? “Toen ik voor het eerst met mijn ouders op vakantie was in Oostenrijk las ik dat een kabelbaan was ontworpen door een Nederlandse ingenieur. Ik dacht: ‘Huh, kun je als Nederlander zoiets bouwen?’” Een paar jaar later tijdens een voorlichtingsdag van de HTS viel het kwartje: het moest de civiele techniek worden.

Perfect aanvoelen
Na de HTS begon hij aan een veelzijdige loopbaan, eerst als tekenaar en later als  beleidsmedewerker bij gemeente Delft. Via TRACÉ kreeg hij een commerciële functie bij ingenieursbureau Advin en groeide hij door tot projectleider. “Sinds mijn afstuderen heeft TRACÉ mij verschillende keren goed gematcht. Zij voelen perfect aan wat ik wil en wat ik kan. Soms eerder dan ik.”

Hij moest ‘even nadenken’ toen TRACÉ hem de functie van omgevingsadviseur voorstelde. “Maar TRACÉ heeft gelijk gehad, dit werk ligt me. Ik kan me goed verplaatsen in de gevoelens van de omgeving. Natuurlijk zijn er soms tegenstrijdige belangen, maar ik weet ze wel zo te sturen dat iedereen met een lach de tafel verlaat. Als omgevingsadviseur ben je toch de smeerolie van het project. Ik zit hier echt op m’n plek.”

Reageer op dit artikel