partner nieuws

‘Besteende’ isolatieplaat werkt gevel direct af

bouwbreed Premium

In zijn E-Brick en E-Board worden isolatieplaten gecombineerd met handvormgevelstenen. Met gebruik van beide zijn buitenmuren in één handeling te isoleren en af te werken.

E-Brick gevelpanelen zijn gebruiksklare isolatiepanelen uit pur-schuim (pur) en steenstrips. Fabrikant Vandersanden uit Spijk levert de platen in een dikte van 40 tot 140 millimeter. Die hebben een lambda-waarde van 0,030. Voor platen tot 140 millimeter dik is dat 0,025. De steenstrips zijn 20 millimeter dik. De E-Brick-panelen worden geproduceerd door de steenstrippen af te schermen met kwartszand en te overgieten met vloeibare pur.

“Het resultaat is geschikt voor grotere gevelpartijen”, stelt Peter Delsing van Vandersanden. Niet in de laatste plaats die van te renoveren gebouwen om een gehavende gevel aan het zicht te onttrekken. De fabrikant werkt het product ook af met natuursteen/blauwe hardsteen voor de onderzijde van de gevel bij klassiekere woningen. De producten zijn volgens Delsing niet te onderscheiden van traditioneel metselwerk: “Ook niet bij combinaties met gemetselde stukken, want de strips zijn gemaakt van exact dezelfde gevelsteen.” Het product is zonder fundering mechanisch te bevestigen.

Hechtsterkte

E-Board bestaat uit een isolatieplaat van EPS-HR en baksteenstrippen. De lambda-waarde bedraagt 0,031. De dikte van de platen varieert van 40 tot 300 millimeter. “Op die manier is ook de isolatiewaarde van een passiefhuis haalbaar”, zegt Delsing. De platen worden met een tand-groefsysteem met haaklasverbinding aan elkaar gezet. Het systeem voorkomt dat tussen de platen koudebruggen ontstaan.

De E-Board is geribbeld, wat in Vandersandens vergelijking met vlakke platen de hechtsterkte met 40 procent vergroot. De plaat is zo ontwikkeld dat één zijde met begeleidingsrichels geschikt is voor een standaard gevoegd aanzicht, de andere zijde voegloos. Op deze zijde zitten geen horizontale richels; opspanblokjes met metskoord een leiden een rechte bevestiging van de steenstrips.

Reageer op dit artikel