BouwMonitor juni: Bouw heeft ergste achter de rug, uitgestelde projecten gestart

BouwMonitor juni: Bouw heeft ergste achter de rug, uitgestelde projecten gestart
Foto: Thomas van Belzen

Na ongekend heftige coronamaanden lijkt de bouw in juni aan de beterende hand. Veel uitgestelde projecten zijn alsnog gestart.

Dat blijkt uit het vierde BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. De omzet van juni lag maar 1,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei lag de omzet nog 10 procent onder het niveau van 2019.

Aannemers in de burgerlijke en utiliteitsbouw hebben in juni 2020 meer omzet gedraaid dan in juni 2019. Oorzaak: vertraagde projecten worden weer opgestart en op lopende projecten wordt minder productiviteitsverlies geleden.

De omzet van gww-bedrijven lag in juni nog wel 5 procent onder het niveau van vorig jaar. Daartegenover staat dat de infrabedrijven hun orderportefeuille na drie zware maanden sterk zagen groeien.

Coronamaanden

Ondanks dat de bouw in juni weer opkrabbelt, is er in de heftigste coronamaanden veel schade geleden. Als gevraagd wordt naar de omzetverwachting over heel 2020 zegt 43 procent van alle bouwers op een daling te rekenen. Volgend jaar verwacht 34 procent een lagere omzet.

Omzetdaling

Van de bouwbedrijven die in juni een omzetdaling noteerden, geeft 71 procent als reden minder projecten te hebben als gevolg van de coronacrisis. 38 procent heeft minder projecten als gevolg van de stikstofproblematiek. PFAS-restricties wordt door 31 procent van de bedrijven als oorzaak aangewezen. Leveringsproblemen van materiaal (27 procent) en ziekteverzuim (14 procent) wordt door bedrijven ook als reden genoemd voor de omzetdaling.

Op lopende projecten ervaart 40 procent van de bouwbedrijven productieverlies. Dat is veel, maar een stuk minder dan in april toen 60 procent minder productief was dan normaal.

Lees ook: BouwMonitor mei: Winstgevendheid bouw verslechtert in coronajaar

Vergunningen

Uit het BouwMonitor-onderzoek blijkt dat er een duidelijke terugloop is in aanbestedingen en vergunningen als gevolg van corona, stikstof en PFAS. De helft van de bouwers ervaart op dit moment een vertraging in de afgifte van bouwvergunningen. Dat kan op de lange termijn het herstel tegenwerken.

De noodzaak om arbeidscontracten op te zeggen is afgelopen maand iets kleiner geworden. Slechts 1 procent heeft in juni vast personeel ontslagen (in mei was dat 6 procent). 16 procent (mei: 15 procent) heeft tijdelijke contracten niet verlengd en 39 procent (mei: 47 procent) heeft minder zzp’ers ingehuurd.

Opvallend is dat 35 procent van de bouwbedrijven zegt meer te hebben geïnvesteerd in digitalisering sinds februari 2020.

De BouwMonitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw regelmatig bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat en wat de impact is van onder andere stikstof, PFAS en het coronavirus. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Het aantal deelnemers voor deze onderzoeksronde was 1.084.
Wil je deelnemen aan of meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Marloes Heijink (heijink@usp-mc.nl).