In de Wieringermeer verrijst nog dit jaar de allereerste waterstofmolen

In de Wieringermeer verrijst nog dit jaar de allereerste waterstofmolen
Beeld: Hygro

Een windturbine die de geproduceerde stroom direct omzet in waterstof. Hygro kan die lang gekoesterde droom realiseren nu er twee financiers zijn gevonden voor hun waterstofmolen.

Triodosbank en Meewind stappen elk voor een niet nader genoemd bedrag in het project dat de waterstofeconomie in Noord-Holland een flinke duw in de rug moet geven. De turbine die later dit jaar op de testlocatie in de Wieringermeer wordt neergezet is een 4 MW exemplaar van de Duitse fabrikant Enercon. De tiphoogte is 180 meter.

De elektrolyser die de opgewekte stroom omzet direct in waterstofgas staat direct aan de voet van de turbine, zodat er volgens Hygro allerlei omzettingsverliezen worden vermeden. Hygro wil de elektrolyser eigenlijk in de mast van de turbine zelf inbouwen, maar dat is iets voor een volgend project.

Lagere omzettingsverliezen

Volgens de mensen achter Hygro kunnen de omzettingsverliezen bij de productie en het gebruik van groene waterstof veel lager uitvallen dan tegenstanders van de waterstoftechnologie suggereren. Zeker als ook de transportkosten en bijbehorende verliezen van offshore windstroom worden meegenomen in de vergelijking. Aanleg van stopcontacten op zee vergt namelijk enorme investeringen, terwijl een stroomverbinding met het vaste land gemiddeld slechts 50% van de tijd wordt benut. Op momenten dat er veel aanbod is van windenergie en de stroomprijzen laag liggen is opslag in waterstof een aantrekkelijke optie.

Hygro is ook een van de stuwende krachten achter Duwaal, dat een bredere waterstofpilot in Noord Holland wil realiseren, waaraan een breed consortium van bedrijven uit de regio deelneemt, waaronder transportbedrijven. Doel is om binnen de regio vijf waterstoftankstations te bouwen die honderd vrachtwagens kunnen voorzien van brandstof.

Het eerste station zal worden gebouwd in Alkmaar. Dat gaat ook de waterstof afnemen van de waterstofmolen in de Wieringermeer die in de eerste helft van volgend jaar compleet operationeel zal zijn. Volgens een woordvoerder van Hygro kan de waterstofmolen brandstof leveren voor zo'n 40 streekbussen bij normaal gebruik.

Compleet aardgasvrij

Hygro is ook betrokken bij het aardgasvrij maken van het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland streeft ernaar al dit jaar haar complete elektriciteitsbehoefte zelf op te wekken met windturbines. Vooral in Stad aan 't Haringvliet zullen een aantal waterstofpilots worden opgezet.

De E126 4 MW turbine van Enercon, zoals die later dit jaar ook op het testcentrum in de Wieringermeer wordt opgebouwd. Foto: Enercon

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?