Ad Tissink

Verslaggever Innovatie

Ad Tissink (1962) is het technisch geweten van de Cobouw-redactie. Hij is in zijn element als hij door een tunnelboormachine kruipt, in een windturbine klimt of een gerobotiseerde woningfabriek bezoekt. Voor tips mail: adtissink@vmnmedia.nl

 

Op de TU Delft vindt een boring plaats voor het winnen van aardwarmte. Foto: Suzanne van de Kerk.

De bodem krijgt een hoofdrol bij het aanzwengelen van de energietransitie

Door de bodem in te zetten als bron, buffer of opslag kan de energietransitie worden opgezweept. Geotechnici zien het belang van hun vak toenemen.

Bij het afzinken van het tweede element van de Maasdeltatunnel in april knapte de zuidelijke lierkabel. Foto: Rijkswaterstaat.

Opnieuw tegenslag bij afzinkoperatie Maasdeltatunnel

Combinatie Baak heeft het afzinken van de Maasdeltatunnel in Rotterdam opnieuw afgeblazen. De in China bestelde hijsblokken haperen.

Foto: Roger Dohmen

Slingerende kolom of golvende wand: deze robot kan de gekste dingen met gewone baksteen

Direct uit het 3D-model metselt de robot van Vandersanden unieke verbanden en patronen, zonder de baksteen eerst in een digitaal keurslijf te persen.

De brug in de A9 is opgebouwd uit bijna 117 modules van 2,5 bij 10,5 meter. Foto: Janson

Geen 'kedeng-kedeng' op tijdelijke brug A9 dankzij prefab precisiewerk

Voor zijn nieuwste modulaire brugsysteem speelde Janson Bridging leentjebuur bij de machinebouw. Geen overbodige luxe, blijkt op de A9.

Voorlopig doet Paebbl haar onderzoek naar beton waarin CO2 wordt opgeslagen vanuit de Rotterdamse haven. Foto: Paebbl.

Paebbl tovert broeikasgas om tot nuttige grondstof van beton

Niet in lege gasvelden op zee, maar in beton wil Paebbl CO2 opslaan. Het broeikasgas krijgt zelfs een cruciale functie als vervanger van cement.

Na de mislukte afzinkoperatie heeft Baak de planning omgegooid. De afbouw van het eerste tunneldeel is naar voren gehaald. Foto: Ries van Wendel de Joode

Hardnekkige zouttong boosdoener bij mislukken afzinken Maasdeltatunnel

Een zouttong op de bodem van Het Scheur leidde tot onverwacht hoge stroomsnelheden bij het afzinken van het tweede element van de Maasdeltatunnel....

Proefstuk voor een kademuur met geopolymeerbeton dat eerder dit jaar werd gestort in de Rotterdamse haven. Foto: Van Hattum & Blankevoort

Eerste cementloze beton officieel gevalideerd

Als eerste aannemer beschikt Van Hattum en Blankevoort over goedgekeurd geopolymeerbeton. De validatie moet toepassing in projecten makkelijker maken.

Ook dit najaar gaat de ringweg A10 nog een paar keer dicht voor werkzaamheden bij station Zuid. Foto: Ronald Bakker

TBI, Boskalis en Van Gelder mogen verder met station Amsterdam Zuid

Combinatie Nieuw-Zuid kan verder met voorbereidingen voor de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. De aanneemsom is niet bekend.

Foto: Femern

Zevenhonderd voetbalvelden groot, en nog is Fehmarnbelt-fabriek een ruimtelijke puzzel

De grootste afzinktunnel ter wereld vraagt om een betonfabriek die records breekt. In Rødbyhavn rollen 217 meter lange tunneldelen van de band.

De enquêtecommissie van de Haagse gemeenteraad presenteerde vrijdag 8 september haar rapport over de totstandkoming van muziekcentrum Amare. Foto: Suzanne van de Kerk.

Den Haag blijft verbolgen over houding VolkerWessels rond Amare-enquête

Haags cultuurcomplex Amare kostte de gemeente al 520 miljoen euro. Daar kan nog bijna 140 miljoen bijkomen, berekende de enquêtecommissie.