nieuws

Straks minder Polen op de bouwplaats?

bouwbreed 2565

Straks minder Polen op de bouwplaats?

Terwijl Polen al jarenlang veelvuldig zijn te vinden op Nederlandse bouwplaatsen, zoeken ze steeds vaker werk in hun eigen land. Volgens onderzoek van vacaturesite Indeed wordt vanuit Nederland in toenemende mate gezocht naar een baan in Polen.

Aangezien de vacatures in het Pools zijn, gaat het hoogstwaarschijnlijk vooral om werknemers van Poolse afkomst in Nederland. Volgens Indeed gaat het in bijna 14 procent van alle zoekopdrachten naar banen over de grens om werk in Polen. Daarmee neemt het land de tweede plek op de ranglijst in, na de Verenigde Staten. Het aandeel zoekopdrachten naar Poolse banen steeg over het afgelopen jaar met 2,5 procentpunt.

‘Werkgelegenheid bij Polen stijgt’

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vervullen Polen bijna 180.000 banen in Nederland bijvoorbeeld in de bouw, en behoren zij tot de laagst betaalde krachten. “De economie van Polen groeit al jaren bovengemiddeld”, aldus Benelux-directeur Sander Poos van Indeed. “De werkloosheid daalt en de lonen stijgen. Polen hoeven werkgelegenheid niet meer per se in het buitenland te zoeken.”

Meeste Polen in de bouw

In 2017 waren er volgens het Economisch Instituut voor de bouw van alle buitenlandse krachten op de bouwplaats, de meeste Polen te vinden. Maar liefst 8.890 man, becijferde het Instituut onlangs. Het aantal Polen groeide tussen 2015 en 2017 met 27 procent.

Reageer op dit artikel