nieuws

Bouw eerste nederzetting Marker Wadden gestart

bouwbreed 804

Bouw eerste nederzetting Marker Wadden gestart

Bouwbedrijf Strandbaak is in opdracht van Natuurmonumenten woensdag begonnen met de bouw van de eerste nederzetting op de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden. De gebouwen krijgen geen aansluiting op openbare nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en riolering.

“Het wordt het eerste off grid eiland in Nederland”, vertelt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten op de eigen website. Alles wordt ter plekke opgewekt, opgepompt en gezuiverd. “Afvalwater zuiveren we zelf, het drinkwater komt uit de duintjes, zonnepanelen zorgen voor stroom.”

Zelfvoorzienend

De zelfvoorzienende nederzetting bestaat uit onder meer vier vakantiewoningen, een bezoekerscentrum, horecagelegenheid, een werkschuur, onderzoeksstation, beheerdershuisje, slaapgebouw en een kantoor voor eilandwachters en de havenmeester. De gebouwen zijn grotendeels al elders gebouwd en op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is van de natuur. Er is hout gebruikt uit de eigen bossen van Natuurmonumenten.

De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst. De gebouwen vallen zoveel mogelijk weg in het weidse duinlandschap. De omvang is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1 procent van de oppervlakte van Marker Wadden.

4 miljoen

Naar verwachting worden de eerste gebouwen in het najaar opgeleverd. In het voorjaar 2020 moet alles klaar zijn. Met de bouw is een totale investering van zo’n 4 miljoen gemoeid, voor het grootste deel gefinancierd door Natuurmonumenten.

Reageer op dit artikel