nieuws

Utrechtse bushokjes met groen dak wereldhit

bouwbreed 1559

Utrechtse bushokjes met groen dak wereldhit
Foto: Reclame Bureau Limburg.

In Utrecht staan sinds kort honderden bushokjes met een groen dak. Er ligt sedum op, een soort vetplant. En dat wekt, meldt de Volkskrant, interesse uit alle delen van de wereld.

De daktuinen op de nieuwe Utrechtse bushokjes zien er op het eerste gezicht niet zo spectaculair uit: een paar centimeter aarde met daarop groene en bruinrode vetplantjes en her en der wat sprieten. Het eerste exemplaar verscheen in april, inmiddels staan er ruim driehonderd. De hokjes vangen fijnstof af, bieden bijen en vlinders een pleisterplaats en houden regenwater vast.

Iedereen wil ze

En iedereen wil ze hebben. Van Melbourne tot Mexico-Stad hangen ze aan de lijn in het Utrechtse gemeentehuis. De BBC, The Guardian, USA Today, de Duitse omroepen ARD en WDR en media uit onder meer Canada, India, Oekraïne, Italië en Zwitserland hebben er aandacht aan besteed. Ook andere Nederlandse steden hebben interesse getoond.

Groen en eenvoudig

In de zoektocht naar nieuwe bushokjes liet Utrecht duurzaamheid zwaar meewegen. Het ontwerp van Reclame Bureau Limburg sprong eruit, vanwege het groene aspect en ook de eenvoud. Naast een sedum dak is er een bank van bamboe. Het onderhoud wordt gedaan door een bedrijf met elektrisch vervoer.

De groene bushokjes zullen niet direct bijdragen aan een beter leefklimaat, maar toch zorgt het voor 2.000 vierkante meter extra groen dak, zegt gemeente Utrecht tegen De Volkskrant.

Reageer op dit artikel