nieuws

Tata stelt opstart schone Hisarna-fabriek uit

bouwbreed 1184

Tata stelt opstart schone Hisarna-fabriek uit

Tata Steel heeft het opnieuw opstarten van de Hisarna-proeffabriek in IJmuiden uitgesteld tot volgend jaar. Eigenlijk zou de fabriek die staal kan produceren met veel minder CO2-uitstoot eind deze maand een nieuwe testfase ingaan, maar Tata Steel wil met het uitstel kosten besparen. Het personeel moet dit najaar ook maar niet rekenen op een kerstpakket.

Een woordvoerder van Tata Steel Europe bevestigt de kostenbesparing. Het staalbedrijf geeft aan de teruglopende vraag naar staal te voelen evenals de wereldwijde overcapaciteit in de markt. Daarbovenop komt het dumpen van te veel geproduceerd staal in Europa, aldus de zegsman.Het bedrijf zet naar eigen zeggen “gedurfde, hoognodige en essentiële” stappen om de kosten terug te dringen. Behalve de economische situatie heeft Tata Steel ook nog te maken met de mislukte fusie met het Duitse ThyssenKrupp.

Radicaal andere staalproductie

Tata werkt al jaren aan de Hisarna-techniek waarmee ruw ijzer op een radicaal andere manier wordt geproduceerd door erts en steenkolen in poedervorm in een cycloon te blazen. Op die manier kunnen een paar gebruikelijke opwerkstappen worden overgeslagen en wordt er zeker 20% minder CO2 uitgestoten bij de productie van staal.  De complete mondiale staalwereld kijkt en doet mee bij deze baanbrekende ontwikkeling die de sterk vervuilende staalindustrie een stukje schoner moet maken. Ook in India, thuisbasis van Tata steel is een Hisarna fabriek in aanbouw.

Ontwikkeling iets vertraagd maar niet stilgezet

Van een sluiting van de Hisarna-fabriek in IJmuiden is geen sprake, benadrukt de woordvoerder tegenover persbureau ANP. “We starten de fabriek regelmatig op voor een testcyclus en leggen haar daarna weer stil. De onderzoeksafdeling werkt gewoon verder en de resultaten van de vorige tests worden uitgebreid geanalyseerd.” Het uitstel van de volgende testcyclus levert op korte termijn kostenbesparingen op, aldus de zegsman.

Reageer op dit artikel