Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

NAC onderzoekt stadionkap; FC Utrecht wacht onderzoek AZ af

bouwbreed 1378

NAC onderzoekt stadionkap; FC Utrecht wacht onderzoek AZ af

NAC gaat onderzoek doen naar de constructie van het dak van het Rat Verlegh Stadion. De Bredase club doet dit omdat er nieuwe videoschermen in het stadion komen. Constructiebureau Den Boer CCI zal het stadion grondig door gaan lichten gezien de problemen bij het AZ-stadion dit weekend. Ook bij NAC liggen er zo’n 2000 zonnepanelen op het dak boven de tribune.

De voetbalclub is gealarmeerd door de verhalen over de rol die later aangebrachte zonnepanelen zouden hebben gespeeld bij het bezwijken van de de kap van het AZ stadion. Ook in Breda zijn zo’n 2000 zonnepanelen aangebracht, meldt een perswoordvoerder. De staalconstructie die het dak draagt is toen onderzocht en versterkt. Voor de zekerheid wordt de constructie nogmaals gecontroleerd en doorgelicht. Er zijn plannen om binnenkort twee grote videoschermen aan het dak te bevestigen.

Er waren al eens problemen met de constructie van het Rat Verlegh Stadion. In 2014 werden scheuren geconstateerd onder een deel van de hoofdtribunes en bleek het gevaar te bestaan dat nokken zouden afbreken. Het NAC stadion is in 1996 opgeleverd door Ballast Nedam.

FC Utrecht wacht onderzoek AZ af

Bij FC Utrecht wordt voorlopig geen extra onderzoek gestart. Stadion de Galgenwaard, dat dezelfde bouwer en constructeur heeft als het AZ-stadion, is in februari van dit jaar door de stadioneigenaar en de Veiligheidsregio Utrecht al volledig gecontroleerd, zegt een woordvoerder. “Alles was conform de normen en regelgeving. We wachten de onderzoeksresultaten in Alkmaar af en aan de hand daarvan kunnen we bekijken of extra onderzoek vereist is.”

De KNVB zal voorlopig geen extra onderzoek eisen van voetbalclubs. “We wachten het onderzoek naar de oorzaak af. Als het probleem nog niet is vastgesteld dan is het heel lastig om oplossingen te bedenken.”

AZ-stadion twee weken ‘bevroren’

De puin in het AZ-stadion blijft minstens twee weken liggen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was maandagochtend in Alkmaar voor een verkennend onderzoek. Zo lang het onderzoek loopt, kan de ravage niet opgeruimd worden, zegt een woordvoerder van de OVV tegen het ANP. “De situatie is nu bevroren.” Het verkennend onderzoek neemt ongeveer twee weken in beslag, liet de woordvoerder dit weekend al weten. De komende tijd wordt informatie verzameld en met betrokken partijen gesproken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels