nieuws

Hitte, kabeltekort en stikstof: bouwproductie daalde in juni met 5 procent

bouwbreed 1197

Hitte, kabeltekort en stikstof: bouwproductie daalde in juni met 5 procent

De bouwproductie is in juni van dit jaar met 4,7 procent gedaald. Wat is er aan de hand? De extreem warme maand juni, het tekort aan kabels en de stroef lopende woningmarkt lijken belangrijke oorzaken. Maar ook het stikstof-besluit heeft mogelijk al gevolgen.

De bouwproductie lag in juni van dit jaar 4,7 procent lager dan vorig jaar juni, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De buizen- en kabelleggers zagen hun omzet het snelst dalen: -12 procent.

De laatste daling dateert van vier jaar geleden. In oktober 2015 zakte de bouwproductie 2,1 procent terug.

Bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels zagen hun omzet met 7,8 procent wegzakken. Middelgrote en grote projectontwikkelaars produceerden zelfs 12,8 procent minder.

Tekort aan kabels: tientallen vertraagde projecten

Wat is er aan de hand? Het lijkt erop dat het tekort aan kabels, waarover Cobouw een paar maanden geleden berichtte, van invloed is. Bij Enexis waren er zelfs meer dan twintig projecten vertraagd.

De stroef lopende woningmarkt en het dalende aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen zijn een voorbode voor dalende omzetten en productie.  In de eerste vijf maanden van het jaar werden 13 procent minder vergunningen verleend in vergelijking met vorig jaar.

Stikstof van invloed

Mogelijk speelt de stikstof-uitspraak ook een rol. In juni werd duidelijk dat de uitspraak van de Raad van State verregaande gevolgen kan hebben voor bouwprojecten. Veel vergunningen moesten opnieuw tegen het licht gehouden worden.

Bouweconoom Madeline Buijs van ABN Amro merkt op dat de ontwikkeling van de hout- en bouwmaterialenproductie een goede graadmeter is voor de ontwikkeling van de bouwproductie. In juni daalde de productie met 5,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ook de omzet van de hout- en bouwmaterialenproducenten daalde in juni met 4,1 procent jaar-op-jaar. De omzet in de volledige bouw daalde in juni met 2,4 procent.

Volgens Buijs speelt ook mee dat juni een zeer warme en natte maand was. “Het was zelfs de warmste junimaand sinds 2001 volgens het KNMI. Het kan zijn dat er hierdoor in de gww minder is gewerkt, omdat dit werk natuurlijk buiten plaatsvindt.”

Reageer op dit artikel