nieuws

BAM gaat in gesprek met Zelfstandigen bouw over ‘absurde zzp’-contracten’

bouwbreed 2405

BAM gaat in gesprek met Zelfstandigen bouw over ‘absurde zzp’-contracten’

BAM en Zelfstandigen Bouw gaan met elkaar in gesprek over de zzp-contracten die de bouwer sinds kort hanteert. Volgens de brancheorganisatie zijn deze ‘volkomen absurd’, maar BAM is het daar niet mee eens. Het bedrijf heeft een brief gestuurd waarin het afstand neemt van deze ‘kwalificatie’.

Ook nodigt BAM de organisatie in de brief uit voor een gesprek. Zelfstandigen Bouw heeft dit aanvaard. “We gaan in overleg, ondanks het feit dat de standpunten nog mijlenver uit elkaar liggen”, reageert woordvoerder Joke Licher, van Zelfstandigen Bouw.

Buitensporige contracten

Volgens Zelfstandigen Bouw hanteert BAM sinds kort buitensporige contracten (via bemiddelaar Brainnet) voor zzp’ers. In het contract zou staan dat het bedrijf zzp’ers niet hoeft te betalen als de zogeheten screeningsprocedure negatief uitvalt. Dat kan betekenen dat iemand na vier weken naar huis gestuurd kan worden zonder enige betaling. Voorzitter Charles Verhoef zei eerder al dit volkomen absurd te vinden.

BAM stelt echter dat deze bepalingen ‘marktconform zijn en algemeen aanvaard binnen de bouwsector’. Directeur Rutger Burger schrijft in de brief dat ‘de contracten tussen BAM en zzp’ers evenwichtig zijn, waarbij risico’s en verantwoordelijkheden op correcte wijze worden verdeeld tussen zzp’er en opdrachtgever teneinde schijnzelfstandigheid te voorkomen.’

BAM: geen concessies aan veiligheid

Het kan zijn dat de benodigde certificaten nog niet aanwezig zijn bij aanvang van de werkzaamheden en dan krijgt de zpp’er volgens BAM de kans die alsnog- binnen vier weken- te behalen. Doet hij/zij dit niet, dan wil het bedrijf geen zaken meer doen met de zelfstandige, staat ook te lezen in de brief. ‘Omdat BAM geen concessies wil doen aan de veiligheid en wet- en regelgeving.’

Dat dit in de praktijk nog nooit is voorgevallen bewijst volgens Burger dat zzp’ers hun zaken op orde hebben. ‘Indien dit niet het geval is, willen zij niet meer werken bij BAM. Omdat ze weten dat het dan aan het licht zal komen.’

‘Wij vinden dit onverantwoord’

Verhoef heeft naast de acceptatie van de uitnodiging een reactie naar BAM gestuurd op de brief. Daarin schrijft hij onder andere dat ook Zelfstandigen Bouw hecht aan de wet- en regelgeving en eisen ten aanzien van veilig werken. Volgens hem zou BAM dan juist geen zzp’ers aan het werk moeten laat gaan voordat gecontroleerd is of de zelfstandige beschikt over certificaten. “Een zzp’er wel laten werken voordat dit gecontroleerd is, brengt risico’s met zich mee. Dit vinden wij onverantwoord.”

Wanneer het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel