nieuws

Studententeam wint acht prijzen met zuinige woning: ‘Superfuturistisch zijn onze ­oplossingen niet, wel praktisch’

bouwbreed 1798

Studententeam wint acht prijzen met zuinige woning: ‘Superfuturistisch zijn onze ­oplossingen niet, wel praktisch’

Ze bouwden een energie slurpend kantoor om tot een zuinige woning, 46 studenten van de TU Delft. Op de Solar Decathlon 2019 in Hongarije werden ze er nét geen eerste mee. “Het was héél zwaar, maar het was het waard.”

“We zijn allemaal kapot.” Nienke Scheenaart is een van de studenten die voor de TU Delft in ­Hongarije meedeed aan de Solar Decathlon 2019, een internationale competitie waarin studenten een zo energiezuinig mogelijk huis bouwen. Ze doet haar verhaal, terwijl ze in de auto richting Kroatië zit. Het prototype heeft ze achter­gelaten in Hongarije en ze is op weg naar haar vakantieadres. “We zijn kapot, maar we zijn ook enorm trots op wat we hebben ­bereikt.”

Nienke Scheenaart

Nienke Scheenaart is student architectuur en lid van het MOR-team (modulair ­office renovation). Dit team bestaat uit 46 studenten, die ruim twee jaar lang aan het ontwerp en de bouw van het prototype hebben gewerkt. Het prototype is een uitsnede van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd tot appartement van 50 vierkante meter met binnentuin van 25 vierkante meter. Het idee erachter is dat 55 procent van de kantoren in Nederland een energielabel lager dan C heeft en dat die kantoren voor 2050 moeten worden omgebouwd. “Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze ­uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart.

Net niet wereldkampioen. Is dat geen teleurstelling?
“Het is wel jammer natuurlijk. Maar een tweede plek is ook erg goed, dus ik ben trots. Verder hebben we op acht losse onderdelen podiumplaatsen in de wacht gesleept, waarvan drie eerste prijzen.”

Wat is er gebeurd? Vrijdag ­stonden ­jullie nog eerste in het klassement…
“Klopt. Zondag moesten er nog vierhonderd punten worden verdeeld. Op twee onderdelen scoorden we minder goed dan we hadden verwacht. Op sommige onderdelen kreeg je punten op basis van testresultaten en op basis van een jurybeoordeling. Op het onderdeel ­architectuur is het bijvoorbeeld ­lastig in te schatten wat de jury ervan vindt.”

Jullie moesten het prototype in ­vijftien dagen opbouwen. Was dat wel te doen?
“Dat was heel erg zwaar. We hebben elke dag met een team van 35 studenten en een paar professionals van onze sponsoren van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds eraan gewerkt.”

In Delft hadden jullie toch al wel geoefend?
“Klopt, maar daar hadden we niet alle elektrische systemen en leidingen aangesloten. Dus dat moesten we hier voor het eerst doen. Bovendien was het ­thema renovatie, dus delen van het huis werden van tevoren opgebouwd. Die ­afmetingen bleken net iets anders te zijn dan in ons ontwerp. Om de gevel goed te krijgen moesten we enorm veel kunstjes toepassen. We hebben daar wel twee à drie dagen aan gewerkt.”

Hebben jullie het wel op tijd ­afgekregen dan?
“Net aan. Eén minuut voor tijd werd ons prototype goedgekeurd. Dat scheelde enorm. Als je niet op tijd klaar was, kon je in het weekend nog wel door, maar kreeg je strafpunten. Die hadden wij niet en daardoor begonnen we goed aan de wedstrijd.”

Wat gaat er nu met het prototype gebeuren?
“Dat hangt er nog even van af. De ­Hongaarse organisatie heeft interesse getoond. Als het prototype wordt overgekocht, bouwen we een nieuw proto­type op in Delft. Zo niet, dan breken we het af en nemen we het weer mee terug naar Nederland. Hoe dan ook komt er een nieuw prototype op de Green Village, een proeftuin voor innovaties op de studentencampus in Delft.”

Wat voor functie krijgt hij daar?
“Er gaat iemand in wonen en het wordt onder andere gebruikt als vergaderplek. Nieuwe studenten kunnen hem daarnaast gebruiken om onderdelen te testen.”

Het hele team bij het prototype.

Is hij nog niet helemaal af dan?
“Jawel, maar er zitten innovaties in die nog niet getest zijn. Die hebben we pas op het laatste moment erin gezet, zoals de zonneschoorsteen. Dit is een glazen box met zonnepanelen erin. Daarachter zitten leidingen met water. Daardoor kan er energie worden geproduceerd van warme lucht.”

Zitten er nog meer van dit soort bijzondere snufjes in jullie huis?
“Het meest bijzondere is dat we duurzaamheid we op een brede manier hebben toegepast. Het zijn bovendien allemaal oplossingen die vandaag de dag toegepast kunnen worden, het is niet superfuturistisch, maar wel praktisch.”

Zoals?
“Een douchekop die water bespaart en warmte terugwint. Er zitten zonnepanelen op de gevel die je in elke kleur kunt krijgen die je maar wil. Dit zijn zaken die al bestaan en zo ergens anders ­kunnen worden toegepast.”

Gaat er nog meer met jullie huis gebeuren? Gaat er een grote bouwer mee aan de slag?
“Dat weten we nog niet, er zijn wel ­gesprekken gaande met onze partners, onder andere met TBI. Het zou erg mooi zijn als dat gebeurt.”

Je hebt ruim twee jaar aan dit prototype gewerkt. Wat ga je nu doen?
“Ik ga nu mijn opleiding architectuur afmaken. Dat was altijd het plan en dat blijft het ook. Ik moet nog 1,5 jaar studeren, dus daar ga ik me nu op focussen. Ik heb nog geen baan aangeboden gekregen, maar ik wil ook eerst mijn ­opleiding afmaken. Daarna zien we wel weer.”

Gewoon studeren dus. Is dat na zo’n project niet erg saai?
“Haha, nou, ik kijk daar eigenlijk ook wel weer naar uit. Maar eerst vakantie.”


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel