nieuws

Onderzoek van HIER: de steun voor gasloos wonen kalft af

bouwbreed 739

Onderzoek van HIER: de steun voor gasloos wonen kalft af

Minder dan de helft van de Nederlanders is het eens met het politieke doel om in elk huis de cv-ketel de verwijderen. Een jaar geleden waren zes op de tien mensen nog positief, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van expertisecentrum HIER klimaatbureau. Trouw schrijft er over.

Het aantal uitgesproken tegenstanders van gasloos wonen stijgt fors, van 29 procent een jaar terug tot 43 procent nu. Dit blijkt volgens Trouw uit een landelijke peiling onder 2.350 Nederlanders, uitgevoerd door HIER.

Gasloos wonen is in de klimmaatplannen een hoofdpijler. In 2050 moeten alle 7 miljoen bestaande huizen gasloos zijn, waarvan 1,5 miljoen in 2030. “Nu het zo concreet wordt, zetten meer mensen de hakken in het zand”, zegt Eva van der Weiden van HIER. “Begrijpelijk. Dit klimaatbeleid komt tot achter de voordeur.”

Meer over gasloos wonen

Meer over gasloos wonen

Trouw schrijft dat de negatief gestemde bewoners vooral de hoge kosten vrezen. Nederlanders die wél graag hun cv-ketel de deur uit doen denken nu vooral aan Groningen, en niet zozeer aan het klimaat, zo blijkt uit de cijfers.

Nederlanders die wél graag hun cv-ketel de deur uit doen denken nu vooral aan Groningen, en niet zozeer aan het klimaat, zo blijkt uit de cijfers

Onlangs meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau ook al dat de steun voor het klimaatbeleid afneemt. Opvallend is dat de Nederlanders die wel willen stoppen met aardgas daarvoor de aardbevingen in Groningen als belangrijkste reden noemen. Het klimaatprobleem staat op de tweede plaats als reden om de gaskraan af te sluiten. Een jaar geleden was dat omgekeerd.

Opvallend is dat de Nederlanders die wel willen stoppen met aardgas daarvoor de aardbevingen in Groningen als belangrijkste reden noemen

HIER denkt dat meer informatie én aantrekkelijke financieringsregelingen de zorgen rond gasloos wonen kunnen verminderen. Het meest genoemde argument van tegenstanders is ook helder: gasloos wonen is “weer zo’n linkse hype”. Het idee dat de bijdrage die Nederland kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem te klein is, leidt ook tot kritiek.

Het meest genoemde argument van tegenstanders is ook helder: gasloos wonen is “weer zo’n linkse hype”

Uit het onderzoek blijkt volgens Trouw ook dat de meeste ondervraagden niet weten op welke techniek ze moeten overstappen. De warmtepomp geldt overigens wel als het meest genoemde alternatief voor de gasketel. Van de ondervraagden noemt 20 procent de warmtepomp ‘op het eerste gezicht’ als favoriet. Met de hele straat in één klap overstappen op een collectief warmtenet, spreekt 13 procent van de mensen het meeste aan. Een op de tien voelt het meest voor de vervanging van aardgas door groen gas, zodat de pijpleidingen behouden blijven.

Twee op de tien mensen wachten liever af tot anderen een besluit nemen.

 

Reageer op dit artikel