nieuws

Wereldprimeur in Rozenburg: waterstofketel verwarmt appartementencomplex

bouwbreed 1502

Wereldprimeur in Rozenburg: waterstofketel verwarmt appartementencomplex

De warmtebehoefte zal de komende dagen beperkt zijn, maar in Rozenburg bij Rotterdam is in een appartementencomplex sinds dinsdag een waterstofketel in gebruik genomen. Remeha tekent voor deze wereldprimeur.

De ketel werd tijdens de Bouwbeurs in februari al aan de Nederlandse bouwsector getoond. “Veel componenten zullen de gemiddelde installateur van CV ketels bekend voorkomen, vertelt marketing-manager  Joost de Back van Remeha. “Maar er zijn ook behoorlijk ingrijpende aanpassingen gedaan. Waterstof is immers een stuk vluchtiger dan aardgas en de vlam wordt veel heter. Daar zijn de brander en andere componenten op aangepast.” De ontwikkeling is na de Bouwbeurs volop verder gegaan, benadrukt De Back, en stopt ook nu nog niet. “We hebben het ook niet over  een productlancering, maar om een veldtest van een prototype.”

Wereldprimeur gaat door op proef Power2gas

De waterstofketel is volgens Remeha niet minder dan een wereldprimeur. Hij is geïnstalleerd in de technische ruimte van een complex waar al vijf jaar lang in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin en corporatie Ressort een proef wordt genomen met alternatieve energievoorziening: Power2gas De afgelopen jaren werd het complex verwarmd met synthetisch gas, dat in een bescheiden plant honderd meter verderop werd geproduceerd. Die hele installatie blijft aanwezig als back-up, maar de bedoeling is dat de komende jaren waterstof gaat zorgen voor warmte en warm tapwater. Ook de elektrolyser voor de productie van de waterstof heeft een plek gekregen in het fabriekje op steenworp afstand. Voor de productie wordt groene stroom gebruikt van een windmast in de buurt. De waterstof wordt via gebruikelijk gasleidingen naar de technische ruimte van het appartementencomplex gebracht. Ook dat transport van het vluchtige waterstof is nadrukkelijk deel van de proef.

Woensdag Hystock open

De waterstofketel van Remeha speelt ook een bescheiden bescheiden rol vandaag tijdens de opening van Hystock in Veendam. Daar laat Gasunie zien dat waterstofgas veilig kan worden opgeslagen in ondergrondse zoutcavernes.  Koning Willem Alexander opent vandaag deze testfaciliteit. De waterstofketel wordt in Veendam niet aan het werk gezet maar is geplaatst om de mogelijkheden van de energiedrager te laten zien waarvan iedereen zulke hoge verwachtingen koestert.

Opschalen naar 500 waterstofketels in Leeds

Binnen twee jaar verwacht Remeha een veel grootschaliger proef te starten  in het Engelse Leeds. Het moederbedrijf BDR-groep werkt aan een proef om 500 huishoudens te verwarmen met waterstofketels.

Reageer op dit artikel