nieuws

‘Vraag naar stiller maken warmtepomp neemt toe’

bouwbreed 9739

‘Vraag naar stiller maken warmtepomp neemt toe’

Warmtepompen mogen vanaf volgend jaar zomer niet meer geluid produceren dan 40 decibel op de erfgrens. Leveranciers vrezen dat de norm onuitvoerbaar is en de verduurzaming van de gebouwde omgeving duurder maakt. Maar is dat ook zo? Cobouw belde Jeroen Beijer van Merford, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het stiller maken van warmtepompen. “Dagelijks ontvangen wij tientallen mailtjes van mensen die geluidsoverlast ervaren.”

Merkt u iets van de ophef over de geluidsnorm voor warmtepompen?
“Dat is wel een groot issue. Iedereen weet dat de eisen voor bijna energieneutraal bouwen volgend jaar ingaan. Dan gaat ook die geluidsnorm in, dat houdt de gemoederen wel bezig.”

De BENG, en dus ook de geluidsnorm, gaan een half jaar later in dan gepland: 1 januari 2020 wordt 1 juli 2020. Balen jullie daarvan?
“Geen enkele partij zit te wachten op onduidelijkheid. Ik ben de laatste tijd nogal druk bezig om samen met distributeurs en installateurs particuliere geluidsoverlast aan te pakken. Het speelt nogal.”

Een geluidsnorm, lawaai om niets zeggen leveranciers. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Dat mogen ze zeggen natuurlijk, maar dat is niet wat ik verneem in de gesprekken die ik voer met marktpartijen. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om de overlast te beperken, zowel op de erfgrens, als binnen. Dat hoeft ook helemaal niet ten koste te gaan van het rendement.”

Wanneer maken die buitenunits vooral herrie?
“Overdag valt het wel mee met de overlast. Het is vooral ’s avonds in de winter. Dat merk je al bij een woning, laat staan bij een hele straat met rijtjeswoningen, maar de mate van overlast hangt af van de spectrale gegevens. De ene warmtepomp produceert meer decibel, dan de andere.”

Jullie pakken geluid aan met omkastingen voor warmtepompen, is dat dé oplossing?
“Dat kan een oplossing zijn. Een geluidsscherm kan ook helpen, maar als je een hogere geluidsreductie wilt, is omkasting echt nodig. Wij kunnen een hoge reductie leveren, terwijl de airflow op peil blijft en de drukval acceptabel.”

Kun je elke warmtepomp inpakken?
“In principe wel. Soms is maatwerk nodig, maar we hebben voor de meeste typen, standaard omkastingen.”

Ontzettend prijzig, haast net zo duur als een warmtepomp zelf, voeren criticasters aan…
“Als eindgebruiker ben je ongeveer tussen de 1200 en 1900 euro per warmtepomp kwijt. Maar nogmaals, het product is zo ontworpen dat je een hoge geluidsreductie bereikt, zonder rendementsverlies. Daarnaast is de omkasting goed bestand tegen vandalisme en weersinvloeden.”

De warmtepomp-omkasting heeft de toekomst…
“Voorlopig wel. Tot producenten de buitenunits zo stil hebben gemaakt, dat ze de normen halen. Maar die akoestische problematiek kun je bij buitenunits niet zomaar weghalen. De komende periode zal de omkapping dus zeker de oplossing zijn.”

Neem de vraag naar inpakken toe?
“Ja. Ik reis het hele land af, langs grote projecten, steeds vaker wordt een omkasting standaard meegenomen. Daarnaast krijgen we elke dag tientallen mailtjes van particulieren die hinder ondervinden. Niet alleen van buren, maar ook van bewoners met warmtepompen die de rust in huis terug willen hebben.”

Moet die warmtepomp niet gewoon verboden worden?
“Nee, dat zal ten alle tijden niet gebeuren. De route die ik voorzie, is dat ze steeds stiller worden.”

Hoeveel stiller krijgen jullie die warmtepomp eigenlijk?
“Wij garanderen van 9 tot 15 dB vanaf de omkasting zonder dat het rendement daardoor lager wordt. Daarmee kun je aan de nieuwe norm voldoen.”


Congres gasloos bouwen

Donderdag 27 juni organiseert Cobouw het congres gasloos bouwen in Amsterdam. Nog niet aangemeld? Kijk hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel