nieuws

Update: verbod op asbestdaken helemaal van de baan

bouwbreed 1365

Update: verbod op asbestdaken helemaal van de baan

Er komt voorlopig tóch geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen om het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal uit te bannen. Het uitstel waarmee staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de senaat op de valreep nog over de streep hoopte te trekken, mocht niet baten.

Vanmorgen maakte Van Veldhoven nog bekend dat het voorgenomen verbod uitgesteld zou worden, tot 2028. Dit was een ultieme poging het asbestverbod nog te redden. Zodat de Eerste Kamer toch zou instemmen met het voorstel. Maar met die concessie vermurwde ze alleen 50PLUS, en dat was niet genoeg.

Overhaast en te rigoureus

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op asbestdaken. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat en twijfelen of de volksgezondheid er inderdaad wel zo mee gebaat is. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM) zijn opgelucht. Ze vinden dat de kosten niet eenzijdig bij consumenten kunnen worden gelegd. “Het is goed dat dit niet doorgaat, want het zou in de praktijk een drama zijn geworden. Het voorstel om asbestdaken op zo’n korte termijn te verbieden was ondoordacht en onuitvoerbaar. Er was niet over nagedacht hoe huizenbezitters, bijvoorbeeld met subsidie, geholpen konden worden die wet na te leven”, aldus Hans André de la Porte (VEH).

‘Tien jaar lang besproken’

Van Veldhoven betreurt dat het voorstel is gesneuveld. Ze wijst erop dat er ‘tien jaar lang over het verbod gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad’. Nu het verbod is weggestemd, is er ‘geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu’.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de woningcorporaties zijn fel tegen een verbod.

Reageer op dit artikel