nieuws

Slagvaardiger circulaire materialen ontwikkelen binnen Nikola Park

bouwbreed 457

Slagvaardiger circulaire materialen ontwikkelen binnen Nikola Park
Michel Baars

Alternatieve sloper New Horizon zet haar eigen innovatiecentrum apart in de markt neer. Zo kunnen ook andere bedrijven er een beroep op doen om in samenwerking circulaire materialen te ontwikkelen.  Maar ook typische tech-producten. “Want circulariteit bereik je niet zonder vergaande robotisering en digitalisering.”

Michel Baars: ”Als we iets hebben gemerkt afgelopen in de 3,5 jaar dat we met New Horizon bezig zijn, is dat je met circulaire materialen gewoon echt aan de slag moet gaan. Er wordt ongelofelijk veel over gepraat in allerlei circuits, maar wij zijn het maar gewoon gaan doen. Dan zie je pas echt goed waar je in de praktijk tegenaan loopt.”

“Tegelijkertijd merkten we dat je met die aanpak veel interesse wekt en partijen aantrekt”, vervolgt de bevlogen innovator en circulaire doener. “Bedrijven komen spontaan met hun ideeën naar je toe. Al pratend en denkend ontstaan er nieuwe ideeën en groeit de sneeuwbal groter en groter. Op die manier is  innoveren echt leuk. Die ervaring en inslag geven we we nu met meer handen en voeten door ons eigen innovatiecentrum apart in de markt te zetten.”

Circulariteit kan niet zonder digitalisering en robotisering

Onder de naam Nikola Park wordt het innovatiecentrum gemakkelijker toegankelijk voor andere bedrijven. Niet alleen voor innovaties op het gebied van circulariteit, maar ook op het gebied van digitalisering en robotisering. Want die drie hangen volgens Baars onlosmakelijk met elkaar samen.

Sabine Schoorl, mede-oprichter en tot twee jaar terug betrokken bij Holland Contech gaat leiding geven aan Nikola Park dat zich vestigt in een pand in Amsterdam Zuid.  Lag in haar vorige functie de nadruk op het bij elkaar brengen van partijen, die vervolgens samen een innovatietraject aangaan. Met Nikola Park blijft ze nadrukkelijk zelf betrokken bij en sturing geven aan de ontwikkeling tot een marktrijp product. Baars en Schoorl zijn al in gesprek met bedrijven die van plan zijn hun eigen R&D afdeling helemaal onder te brengen bij Nikola Park.

Geen business case, geen product

Nikola Park zal nadrukkelijk ook breder kijken dan circulariteit. Dat heeft volgens Baars ermee te maken dat voor de ontwikkeling van circulaire materialen en producten digitalisering en robotisering essentieel zijn. “Als je het heel plat slaat gaat dat zo: als we vurenhouten balken uit een gebouw willen oogsten voor hergebruik, zul je eerst alle spijkers eruit moeten halen.  Als dat met de hand moet, heb je geen business case. Dat zal iedereen begrijpen. Maar slaag je erin dat door een robot te laten doen, dan lukt het misschien wel. Het is misschien een wat versimpeld voorbeeld, maar in allerlei varianten zijn digitalisering en robotisering noodzakelijk om succesvol circulaire producten te ontwikkelen. Daarom richten we ons daar ook nadrukkelijk op.”

Nikola Park wordt dinsdag officieel gelanceerd op Vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse Rai.  De naam verwijst naar Nikola Tesla, de uitvinder van wisselspanning en andere noviteiten die de laatste jaren een herwaardering kreeg door de revolutionaire elektrische auto die zijn achternaam draagt.

 

Een partij Urbricks. De circulaire baksteen van steenfabriek Douveren.

Op de Provada is ook een van de nieuwe producten te zien die Baarse en consorten ontwikkelden samen met de Limburgse steenfabriek Douveren. De Urbrick is een compleet circulaire baksteen gemaakt van oud metselwerk-granulaat. Dat hoeft dus niet meer verwerkt in de fundering van wegen, maar wordt compleet gegranuleerd en keert in poedervorm gemengd met water en een aantal toevoegingen terug in de bakvormen die de oven in gaan.

Oude steenfabriek nieuw leven ingeblazen

Daarvoor is de een paar jaar terug gesloten steenfabriek Douveren nieuw leven in geblazen. Door onder andere toevoeging van glaspareltjes aan het mengsel hoeven de ovens voor de Urbrick minder hoog worden gestookt dan bij de productie van normale gevelbakstenen. Er hoeft dus minder energie te worden toegevoegd, waardoor de steen ook nog eens een bescheiden  CO2 footprint heeft. In gebruik is de Urbrick volgens Baars een gevelsteen als elke andere.  Hij is voorzien van alle benodigde certificaten. Voorlopig is de Urbrick beschikbaar in Waalformaat in drie verschillende kleuren. Maar in de nabije toekomst wordt het assortiment uitgebreid en zijn er voor de fabriek van Douveren volgens Baars weinig beperkingen als het gaat om formaten en kleuren.


Aanbestedingen in de bouw

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel