nieuws

Na onstuimige groei verwacht ABN Amro terugloop aantal Polen

bouwbreed 442

Na onstuimige groei verwacht ABN Amro terugloop aantal Polen

Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa neemt de komende jaren waarschijnlijk geleidelijk af. De bouw, de agrarische sector, de industrie en de transportsector worden daardoor beroofd van productiecapaciteit.

Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt, stelt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport.

Het Economisch Instituut voor de Bouw constateerde begin deze week nog dat het aantal werkzame Polen in de bouw tussen 2015 en 2017 met 27 procent groeide naar 8.890.

Nu de economie in Oost-Europa flink groeit en de werkloosheid daar lager ligt dan het Europees gemiddelde, zijn die arbeidskrachten hard nodig in eigen land. Er zijn eigenlijk steeds minder drijfveren voor bijvoorbeeld Poolse, Tsjechische of Bulgaarse arbeidskrachten om naar Nederland te komen, aldus ABN AMRO.

Brexit biedt kansen

In Nederland zou dit voor problemen kunnen zorgen, temeer omdat er in sommige branches, zoals in de bouw, nu al sprake is van een groot tekort aan personeel. Niet voor niets zijn er nu zo veel Oost-Europeanen aan de slag in Nederland.

Volgens ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom zijn er nog wel een enkele factoren die de druk wat kunnen verlichten. “Bij een brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen. Ook kunnen ondernemers waar mogelijk extra investeren in digitalisering en robotisering, om het effect van het personeelstekort op lange termijn te verzachten.”

Reageer op dit artikel