nieuws

Meer meiden in de bouw? ‘Organiseer een parentsday’

bouwbreed 1005

Meer meiden in de bouw? ‘Organiseer een parentsday’

De bouw zou een ‘parentsday’ moeten organiseren om meer meiden te interesseren voor de sector. Dit opperde Aukje Kuypers, bouwvrouw van het jaar, tijdens de bouwvrouwenavond in Pakhuis de Zwijger donderdagavond.

“Ouders hebben een grote invloed op de beroepskeuze van hun kinderen”, reageerde ze toen er een discussie in de zaal losbrak over hoe je meer meiden de bouw in krijgt. “Misschien is het wel een idee om op de Libelle Zomerweek te gaan staan en moeders te interesseren voor techniek. Of misschien moeten we een campagne organiseren voor vaders in de bouw: neem je dochters mee.”

Aukje Kuypers: organiseer een dag voor ouders.

Ook mannen

Op de allereerste bouwvrouwenavond in Pakhuis de Zwijger, die werd gehouden naar aanleiding van de Top 50 bouwvrouwen van Cobouw, waren vrouwen, maar óók mannen aanwezig. Het was een avond om met elkaar te praten over het vraagstuk: zijn er echt meer vrouwen nodig in de bouw en zo ja: waar halen we ze vandaan?

Een actueel vraagstuk dat- bleek al snel- tot discussies kan leiden. Dat er meer vrouwen in de bouw nodig zijn, leek het grootste gedeelte van de zaal (totaal waren er ruim 50 bezoekers, waarvan een handjevol mannen) te beamen, maar hoe dat bereikt moet worden, was lang niet iedereen het over eens.

‘Vrouwen zijn zwak’

De deuren waren nog maar nét dicht en het begon al. Moderator Susanne Heering leidde de avond in met de vraag: waarom haakt 90 procent van de meiden die een bouwopleiding doet, tóch af? “Omdat ze zwak zijn”, reageerde een man in de zaal. Een reactie die direct hoongelach veroorzaakte. De toon van de avond was gezet.

Liesbeth Bresser (65) vindt het jammer dat zo weinig meiden voor het echte vakwerk kiezen.

Na het verhaal van Liesbeth Bresser, die al 35 jaar timmervrouw is, brak de zaal helemaal los. Dat er steeds minder meiden in de bouw werken komt volgens haar doordat het echte vakwerk niet meer gewaardeerd wordt. “Dat vinden ouders niet meer goed genoeg. Zij accepteren het niet als hun kind dat wil gaan doen. Ik heb nu een meisje die een snuffelstage bij mij doet en als ik vraag wat ze wil worden, zegt ze: interieurarchitect. Dat gaat ze nooit worden”, zei ze stellig. “Waarom gaat ze niet gewoon timmeren?”

‘Laat haar haar passie volgen!’

Niet iedereen was het daarmee eens. “Je moet zo’n meisje haar passie laten volgen!”, reageerde een vrouw fel. “Als zij dat wil worden, moet ze daarvoor kunnen gaan.”

Dat het echte vakwerk niet altijd als ze beste keuze voor een meisje wordt gezien, erkenden ook andere bezoekers. “Ik heb vijftien jaar lang schepen getimmerd”, vertelde een andere vrouw in de zaal. “Ik heb me altijd moeten verdedigen. Is het niet te zwaar? Kan een vrouw dat wel? Kreeg ik te horen. Daarom zet ik me nu in voor vrouwen die dit soort beroepen willen doen.”

Parentsday

Het idee van Kuypers om een ‘mothersday’ of vooral een ‘parentsday’ te organiseren, viel wel in goede aarde bij veel bezoekers. “Al moet het niet alleen gefocust worden op moeders”, vulde Cocky Booij van VTHO aan. “Ook vaders hebben veel invloed op de beroepskeuze van hun kinderen.”

Een ander idee om meer meisjes enthousiast te maken voor de bouw zijn filmpjes, kwam diverse keren uit de gesprekken naar voren. En dan niet alleen video’s van meiden die mannen aansturen, maar vooral ook van vrouwen die het echte vakwerk doen, vulde Bresser aan. “Bij defensie maken ze ook goede promotiefilmpjes. De bouw zou daar een voorbeeld aan moeten nemen.”

Rolmodellen

Goede rolmodellen kunnen ook van onschatbare waarde zijn, zei Nienke Bronk, docent bouwen, wonen & interieur bij Montessori College Oost Amsterdam. “Als vrouwelijk docent fungeer ik als een voorbeeld. Sinds ik op deze plek zit, zijn niet alleen het aantal leerlingen fors toegenomen- van 13 kinderen naar 32, maar ook het aantal meisjes. 1/3 van de groep is vrouw.”

Aan het einde van de avond kwamen er nog meer oplossingen op tafel. Flexibelere werktijden, schonere sanitaire voorzieningen en simpelweg vrouwen meer welkom laten voelen in de sector, werden ook genoemd om meer vrouwen in de bouw te krijgen.

Man: ‘vrouw is verademing’

Zelfs de mannen in de zaal werden niet moe van de discussie. Zij zeiden het van groot belang dat de bouw meer vrouwen in de sector krijgt. “Ik denk dat het een verademing is als er meer vrouwen komen werken”, zei een mannelijke bezoeker. “Vrouwen denken aan andere dingen, ze zijn meer empathisch.”

Reageer op dit artikel