nieuws

‘Kinderen zonder helm op bouwplaats? Daar is geen excuus voor’

bouwbreed 4825

‘Kinderen zonder helm op bouwplaats? Daar is geen excuus voor’

Schoolkinderen op een bouwplaats. Tot zo ver het goede nieuws, want de kinderen hadden geen helm op. Hoewel de middag rustig verliep, heeft bouwbedrijf Van Wijnen geen goed woord over voor deze beginnersfout. “Dit keuren we af.”

Spijkers in balken, ijsjes in kinderhanden, ook de opdrachtgever is erbij. Een oplettende voorbijganger maakt foto’s. Hij mist namelijk iets: helmen.

“Ik heb de bouwers er nog op aangesproken”, zegt de amateurfotograaf. “Ze deden helemaal niets met mijn opmerkingen, bizar toch?”

Er was ook iemand aan het werk. Ook daar maakte hij een foto van. “En zie al die spullen die van hoogte kunnen vallen.”

Onder de foto gaat het verhaal verder

Dat gebeurt allemaal niet. Na de rondleiding verlaten de kinderen ongehavend de bouwplaats. Ze zijn een nieuwe ervaring rijker. Bouwbedrijf Van Wijnen ook. Eentje die ze toch liever niet hadden gehad.

Neus

Op het hoofdkantoor begrijpen ze – na het zien van de foto’s – namelijk niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.

“We kunnen een heel verhaal vertellen over wat we allemaal gedaan hebben en welke voorzorgsmaatregelen we getroffen hebben, maar…  het komt er op neer dat we dit afkeuren. Dit is een voorbeeld van hoe je met de neus op de feiten wordt gedrukt en helpt ons ook om anders te kijken naar veiligheid op de bouwplaats.”

Van Wijnen gaat in gesprek met de betrokkenen, verzekert de woordvoerder. “En misschien gaan we deze casus ook gebruiken om van te leren.”

Onder de foto gaat het verhaal verder

Veilig bouwen is een actueel thema. In 2018 en in 2017 kwamen er twintig bouwvakkers om op de bouwplaats. Vorige week lanceerde de sector gebarentaal om het aantal ongevallen terug te dringen.

Van Wijnen vindt dat een goede zaak. “Met zijn allen moeten we voortdurend aandacht aan veiligheid blijven geven. Deze foto’s helpen daarbij.”

De kinderen zijn niet in het gebouw geweest. De werkzaamheden eromheen waren stilgelegd en iedereen die wel aan het werk was, wist van de komst van de kinderen. De rondleiding was voor de kleuterklas en voor kinderen uit groep 7 en 8.

“Het is sneu dat het zo uitpakt”, reageert een woordvoerder van Van Wijnen. “Dit was juist bedoeld om kinderen enthousiast te maken en de bouw te verbinden met de omgeving.”

Met de uitvoerder is inmiddels gesproken. “Die ziet nu ook dat het verkeerd is. Nogmaals, hier moeten we van leren.”

Reageer op dit artikel