nieuws

Boete voor verboden prijsafspraken betonnen garages in beton gegoten

bouwbreed 930

Boete voor verboden prijsafspraken betonnen garages in beton gegoten

Juwel Betonbauteile moet de kartelboete van ruim drie ton die de prefab-garageboxenproducent in 2015 kreeg opgelegd van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) definitief betalen. Dat heeft het College Beroep bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep bepaald.

Juwel kreeg de boete destijds voor het maken van verboden prijsafspraken op de Nederlandse markt over een periode van 2,5 jaar. Het bedrijf ontkent niet dat er afspraken zijn gemaakt met concurrent Rekers Betonwerk, maar vindt de hoogte van de boete niet terecht.

Volgens de producent van betonnen garageboxen werden de verboden afspraken namelijk niet gemaakt om meer winst te maken, maar om klanten te behouden. De afspraken zouden bovendien niet altijd zijn nagekomen. Juwel vond een lagere boete daarom op zijn plaats.

‘Klanten werden in hun keuzevrijheid beperkt’

Het CBb ziet echter geen aanleiding voor strafvermindering. “De ACM heeft bij de vaststelling van de ernstfactor terecht in aanmerking genomen dat de verweten gedraging een stabiele klantverdelingsafspraak betreft tussen de twee voornaamste concurrenten op de markt voor prefab betonnen garages in Nederland. Door (potentiële) klanten tussen de betrokken ondernemingen te verdelen, werden klanten in hun keuzevrijheid beperkt en konden zij de prijs voor prefab betonnen garages op een hoger niveau houden dan onder normale mededingingscondities.”

Dat volgens Juwel prijsmaximalisatie niet het primaire doel van de afspraak zou zijn geweest “doet daaraan niet af”, aldus het college in zijn vonnis, dat nu onherroepelijk is. De rechtbank was al eerder tot dezelfde conclusie gekomen als het CBb.

Reageer op dit artikel