nieuws

Tweede Kamer stemt in met verplichte certificaten voor installateurs cv-ketels

bouwbreed 736

Tweede Kamer stemt in met verplichte certificaten voor installateurs cv-ketels

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een wettelijke certificeringsregeling voor installateurs van cv-ketels. Als dit ook door de Eerste Kamer komt, mogen vanaf januari 2021 alleen nog maar gecertificeerde bedrijven met gediplomeerde monteurs werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden.

Aanleiding voor het wetsvoorstel van de minister zijn de jaarlijks tientallen doden en honderden gewonden die er vallen door koolmonoxidevergiftiging. In een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit 2015 staat te lezen dat deze cijfers waarschijnlijk nog veel hoger zijn. En dat het gevaar van verkeerd geïnstalleerde cv-ketels flink wordt onderschat.

Techniek Nederland is blij

Techniek Nederland is tevreden met het besluit, omdat het een belangrijke stap is naar minder ongevallen met cv-ketels, stelt voorzitter Doekle Terpstra. “Wij pleiten al jaren voor een wettelijk verplichte certificering voor cv-bedrijven. We zijn blij dat de Tweede Kamer daar nu mee heeft ingestemd. Ieder slachtoffer is er één te veel.”

Wel vindt de brancheorganisatie dat de wettelijke certificering ook haalbaar en betaalbaar moet zijn voor mkb’ers en zzp’ers in de installatiebranche. Terpstra: “Die verzekering hebben we niet gekregen van de minister. Mede op ons aandringen hebben VVD en CDA gevraagd om een MKB-toets. Die moet onafhankelijk vaststellen of de kosten en de regeldruk niet disproportioneel hoog zijn.”

Overgangstermijn van een jaar

De wetswijziging gaat januari 2020 in. Tijdens de overgangstermijn van een jaar, die dan begint, helpt Techniek Nederland monteurs om te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. “Consumenten kunnen op een website van de overheid vinden welke bedrijven gecertificeerd zijn. Zo scheiden we het kaf van het koren en weet de consument zeker dat hij met een vakbekwame cv-installateur te maken heeft.”

Na drie jaar evalueert de overheid wat het effect van de wet is op de veiligheid van cv-ketels, de regeldruk en kosten voor bedrijven en consumenten. De nieuwe regels worden opgenomen in een wijziging van de Woningwet. Later dit jaar volgt de concrete uitwerking in een Algemene Maatregel van Bestuur die wordt aangewezen in het Bouwbesluit. De Eerste Kamer spreekt zich dit najaar nog uit over de wetswijziging.

Reageer op dit artikel