nieuws

NIBE: isoleren met lucht en kussens meest milieuvriendelijke vorm van vloerisolatie

bouwbreed 9276

NIBE: isoleren met lucht en kussens meest milieuvriendelijke vorm van vloerisolatie

Niet glaswol, niet schapenwol, niet steenwol, niet gespoten purschuim, maar de thermokussens van Tonzon. Dat is het meest milieuvriendelijke product om vloeren te isoleren, blijkt uit nieuw onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). “Je kunt het per fiets aanleveren.”

Nederland isoleert of moet vooral isoleren. En volgens Ton Willemsen hoeft dat helemaal niet veel gedoe op te leveren. De Twentse ondernemer investeert mede daarom in een televisieprogramma dat binnenkort op de Nederlandse buis te bewonderen valt.

Thermokussens

Willemsen timmert sowieso al jaren aan de weg met zijn thermokussens. En nu blijkt ook nog eens dat ze het meest milieuvriendelijk van allemaal zijn. “Het NIBE heeft dat becijferd op basis van informatie die ze al hadden en uit de Nationale Milieudatabase”, zegt Willemsen.

Zijn product is opvouwbaar, licht en neemt nauwelijks ruimte in. Een groot voordeel zegt hij, vooral nu iedereen van het gas af gaat de komende jaren.

“Wil je oudere woningen of appartementen goed isoleren dan heeft men het al over rc-waarden van 5. Dan heb je het over 19 centimeter dikke platen van steenwol. Hoe ze dat willen doen, vraag ik me af. Worden ze soms in stukken gezaagd?”

‘Klus met de bakfiets’

Willemsen is blij met de nieuwe inzichten. Hij van de thermokussens zegt dat de thermokussens grondstoffen en heel wat ritjes met vrachtwagens besparen. “Er zij jongens bij die de klus met een bakfiets doen.

Daarnaast gebruiken we ook weinig energie tijdens de productie. Sterker; onze fabriek levert meer stroom terug aan het net dan wij verbruiken.”

De warmte gaat er niet in, de komt er niet in, dat is kortweg zijn verhaal. Of zoals hij het zegt: “Je krijgt thermische gelaagdheid.”

Voor wie het niet kent. “Het ziet eruit als een kussen. Het heeft geen volume als je het vervoert, en op de locatie doen we lucht in.”

Het ziet eruit als een kussen.

‘Nog steeds maakt iedereen betonnen vloeren met piepschuim’

Met de milieueisen voor nieuwe woningen en gebouwen (sinds 1 januari 2018 verplicht) en de Nationale Milieudatabase worden de milieuprestaties van bouwproducten steeds belangrijker. Willemsen merkt er nog niet veel van.

“Nog steeds maakt iedereen met ogenkleppen op betonnen vloeren met piepschuim.”

Grote verschillen

Olga van der Velde, onderzoeker van het NIBE wijst vooral op de grote verschillen. “De thermoskussens zijn verreweg het meest milieuvriendelijk van allemaal, dat zien we eigenlijk zelden.”

Het meest opvallende, vindt ze, dat Tonzon de lucht inzet om mee te isoleren. “Daardoor heb je weinig materiaal nodig.”

De lucht wordt ingezet om te isoleren. 

Gespoten purschuim

Gespoten purschuim komt in tegenstelling tot de thermische kussens slecht uit de verf. Van der Velde: “Of dat verboden moet worden? Poeh, dat vind ik lastig. Ik denk dat het wel goed is als de overheid bij renovatieprojecten ook eisen gaat stellen aan de milieuprestaties van producten.”

Reageer op dit artikel