nieuws

Certificaat verwarmingsmonteurs pas 1 juli 2021 verplicht

bouwbreed 446

Certificaat verwarmingsmonteurs pas 1 juli 2021 verplicht

Het nieuwe certificaat voor duizenden monteurs die werken met gasverbrandingsinstallaties wordt op zijn vroegst op 1 juli 2021 verplicht. Dat bleek woensdag uit een debat in de Tweede Kamer.

Elk jaar overlijden zeker 5 tot 10 mensen door fouten met gasverbrandingsinstallaties. Minister Ollongren wil daar iets aan doen, maar de plannen voor een verplicht certificaat voor monteurs lopen nog niet helemaal gesmeerd. Eigenlijk zouden de regels volgend jaar al ingaan, maar begin dit jaar bleek dat al niet haalbaar.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd eens te meer duidelijk dat het optuigen van een nieuw systeem met certificaten en een register meer tijd vergt dan verwacht: 1 januari 2021 wordt zeker 1 juli 2021.

Vanaf 1 januari 2020 tot de ingangsdatum moeten naar schatting tussen de 15.000 en 34.000 monteurs terug de schoolbanken in. Minister Ollongren voorziet echter geen grote problemen en verwacht dat de kosten zullen meevallen.

In de Tweede Kamer is echter nog niet iedereen gerust op een goede afloop. Zo vraagt GroenLinks zich af of er niet meer nodig is om het probleem met koolmonoxide, in bestaande woningen en bij nieuwbouw, te tackelen.

GroenLinks en D66 vrezen verder voor een warboel aan verschillende keurmerken.

Papieren werkelijkheid

Het CDA vraagt zich af of een verplicht certificaat per 1 juli 2021 wel haalbaar is. “Er moeten 34.000 verwarmingsmonteurs worden opgeleid. Gaat dat lukken in 1,5 jaar tijd?”

Zorgen zijn er in politiek Den Haag ook over de handhaving.

Minister Ollongren liet zich niet uit het veld slaan en signaleert dat er onder installateurs en consumenten veel draagvlak is voor de plannen. Ze sprak over een buitengewoon ernstig probleem dat veel slachtoffers en doden maakt.

“Je ruikt het niet en je ziet het niet, dit is een echte sluipmoordenaar. Met deze wetswijziging willen we zoveel mogelijk tragische ongevallen in de toekomst beperken. Het verbod uitstellen is niet de bedoeling.”

 

 

Reageer op dit artikel