nieuws

Aantal vacatures naar recordhoogte: stijging vlakt wel af

bouwbreed 430

Aantal vacatures naar recordhoogte: stijging vlakt wel af

De arbeidskrapte in de bouw heeft opnieuw een hoogtepunt bereikt: inmiddels staat de teller al op 18700 vacatures. Wel groeide het aantal nieuwe banen in 2018 een stuk minder hard dan het jaar daarvoor, met 4.000 vacatures, terwijl in 2017 er nog 11.000 bij kwamen.

Net als de bouwkosten, is de groei van het aantal vacatures dus langzaam aan het afvlakken, blijkt uit cijfers van het CBS.

Tekort blijft groeien

Toch is er geen reden om de vlag buiten te hangen. Het personeelstekort blijft groeien. In het laatste kwartaal van 2018 waren er nog 17200 vacatures, begin 2019 waren dat er al 18700. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 was de groei nog veel groter: totaal zijn er in een jaar ruim 4.000 banen bijgekomen.

2020: tekort blijft aan

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw zal de personeelskrapte bovendien dit jaar en komend jaar nog verder oplopen.

Ook in andere sectoren blijft de spanning op de arbeidsmarkt toenemen. De bouw is niet meer de grootste sector waar de meeste vacatures bijkwamen. De grootste banengroei was te vinden in de zorg, handel, vervoer en horeca.

Reageer op dit artikel