nieuws

De openbare aanbesteding van Loppersum: ‘Het leek het songfestival wel’

bouwbreed 3810

De openbare aanbesteding van Loppersum: ‘Het leek het songfestival wel’

Heijmans mag in opdracht van Centrum Veilig Wonen 67 woningen in Loppersum slopen en bouwen. En wat zo bijzonder was? De eigenaren mochten meestemmen: “Het leek het songfestival wel.”

Alsof je loopt op eieren van kippen die daar niet om hebben gevraagd: woningen versterken in Loppersum. Nee sterker: slopen en nieuw bouwen, nog rigoureuzer. Niet omdat het mag, maar omdat het moet.

Dat is gechargeerd gezegd wat Heijmans er wel gaat doen. 67 huizen woningen slopen en opnieuw neerzetten. 67 huizen, bij 67 huishoudens, bij 67 gezinnen die al jaren in onzekerheid leven.

Dat moet anders. De mensen moeten weer hoop krijgen. Achter het verleden moet een grote punt gezet. Moet een streep onder. En om te voorkomen dat ze ‘overvallen’ worden door de bouwer… Om te voorkomen dat ze worden opgescheept met plannen waar ze helemaal niet in zien zitten, mogen de eigenaren van de verouderde en beschadigde woningen meepraten over hun project uit de ‘batch van 1467. Drie bouwers. Een zaal vol stemgerechtigden. Daar gaat dit verhaal over. (verhaal loopt door onder de foto).

Joyce Vink en Hille de Haan

De batch van 1467?

“Dat zijn de 1467 huizen in het aardbevingsgebied waar drastische maatregelen nodig zijn”, zegt Joyce Vink, projectleider bouwrealisatie bij Centrum Veilig Wonen (doet de aanbesteding als gedelegeerd opdrachtgever van de NAM).

Geveke

Laatst werd een vergelijkbare aanbesteding van dertig woningen in Ten Boer gegund aan Geveke. Dit keer is Heijmans de gelukkige. En waar in Ten Boer één van de drie bouwbedrijven zich op een vervelend moment uit de procedure dreigde terug te trekken, is deze gunning volgens de betrokkenen relatief voorspoedig verlopen.

“Te veel gedoe”, klonk in Ten Boer kortweg de kritiek. “Bovendien is er ander werk zat.”

‘De batch van 1467’

De sloopnieuwbouwopgave van in totaal 1467 woningen in het aardbevingsgebied in Groningen lijkt op gang te komen. In korte tijd gunde Centrum Veilig Wonen twee opdrachten voor respectievelijke 30 en 67 woningen. De ene opdracht ging naar Geveke, de ander naar Heijmans. Het zijn geen gebruikelijke aanbestedingen, want de eigenaren mogen bijna overal over meepraten. Sterker nog. Uit drie bouwers mochten zij de beste kiezen: “Het deed me denken aan het Songfestival”, zegt Hille de Haan, ontwerpmanager bij Heijmans.

Vink begrijpt dat niet alle bouwbedrijven staan te springen om deze opdrachten. Ook deze aanbesteding van 67 huizen in Loppersum is niet alledaags. Het vereist geduld, veel samenwerking met onder meer eigenaren die vaak niet op de verbouwing zitten te wachten. “Veel mensen zien ook de noodzaak niet. Hebben niet het gevoel dat zij onveilig wonen.”

A of B

Dat deze woningen worden aanbesteedt, vindt zij verstandig: eigenaren moeten volgens iets te kiezen hebben. Wie zijn wij om ze op te zadelen met bouwer a of b?”

Elke aanbesteding is anders, voegt ze er onmiddellijk aan toe.

“Hoe groter de bulk, hoe beter behapbaar. Maar je wilt ook zo min mogelijk overlast. Waar het kan, kiezen we dus het liefst voor zo veel mogelijk woningen in één project onder te brengen: hup snel die pleister eraf, dat doet het minst pijn, dat scheelt ook overlast.”

Hille de Haan
Leeftijd: 63
Werkt 23 jaar bij Heijmans
Functie: ontwerpmanager
Woont in: Stiens (geen aardbevingsgebied)

Afgelopen zomer begon de zoektocht naar een bouwer. “Eerst hadden we een longlist. Vervolgens benaderden wij vier partijen om zich in te schrijven. Drie deden dat daadwerkelijk, waaronder Heijmans.

“Dit kunnen wij”, was onze eerste reactie”, zegt Hille de Haan, ontwerpmanager bij Heijmans. “Natuurlijk hebben ook wij het best druk, maar dit werk is voor ons een nieuwe: hiermee kunnen we iets betekenen voor de Groningers, dat voelt goed.”

De kerk in Loppersum waarin de stemming plaatsvond en de presentatie van de plannen.

De Groningers mogen intensief meepraten over het ontwerp. Ook bij de aanbesteding waren ze nauw betrokken: “De drie bouwers moesten hun plannen in een kerk in Loppersum presenteren. Eigenaren mochten daarna allemaal stemmen.”

‘May I have your votes please’

Bouwer De Haan blikt terug op een bijzondere bijeenkomst.

“Het deed mij denken aan het Eurovisiesongfestival. Nee, ik was niet nerveus, voelde hooguit wat gezonde spanning.”

Alle bewoners kregen een week bedenktijd. Toen de uitslag een week later bekend werd gemaakt, was De Haan zelfverzekerd: “Heel eerlijk was ik er van overtuigd dat wij de opdracht zouden gaan winnen.”

Hoewel de uitslag niet unaniem was, kreeg hij gelijk: “Loppersum viel als een blok voor Heijmans”, zegt Vink.

“Zij voelen heel goed aan wat er onder eigenaren  leeft, en hebben goed naar hun inbreng geluisterd.”

Hoe de woningen er precies uit komen te zien is nog onduidelijk. De komende tijd gaat Heijmans individueel met de inwoners om tafel om de plannen vorm te geven. Over de kosten willen beide partijen niets kwijt.

Kanariepiet en Hoeskoamer

“Vooral de samenwerking tussen alle betrokken partijen is cruciaal”, meent Vink. “Als de stoeptegel scheef is, gaat de gemeente erover, als de kleur van het baksteen niet goed is Hille, als de kanariepiet moet worden verhuisd, bel je met Joyce. Maar het mag niet zo zijn dat eigenaren  van het kastje naar de muur worden gestuurd. De gemeente speelt daarbij ook een belangrijke rol.”

En ze vervolgt. “Het begint bij wie jij bent, en wie ik ben, als je elkaar beter kent, ga je harder voor elkaar lopen.”

Joyce Vink

Joyce Vink werkt sinds 2015 bij het Centrum Veilig Wonen. Daarvoor werkte ze onder andere bij architectenbureaus. Bij het Centrum Veilig Wonen is ze projectleider bouwrealisatie.

De Haan van Heijmans staat te popelen om te beginnen. Het bouwbedrijf richt de ‘Hoeskoamer’ in, het informatiecentrum in de wijk. “Eigenaren  kunnen daar terecht voor een bakje koffie of een gesprek.”

Vink tempert al te hoge verwachtingen. “Wij hebben niet de illusie dat wij de wijken hier gelukkiger achterlaten. Uiteindelijk gaat het hier om het verlies van je thuis, er is ook geld mee gemoeid, en iedereen kijkt toch naar elkaar. Hoe hard je ook uitgaat van gelijke monniken, gelijke kappen, nooit is iedereen gelijk. Iedereen gaat toch met elkaar vergelijken. Dat kan al beginnen bij het verplaatsen van de kavel. Als de ene zijn nieuwe woning iets naar voren wilt, en de andere naar achter, begint het gedonder al. Zeker als daarvoor al jaren mot was tussen twee buren over een takje dat over de schutting hangt.”

Heijmans zet “eigenarenbegeleiders” in. En misschien is er op een dag ook pannenbier. Bovenal willen Vink en De Haan dat de 67 gezinnen in Loppersum een veilig onderkomen krijgen. “Wanneer wij tevreden zijn? Wij zijn blij als de eigenaren straks blij zijn.”


In perspectief

Het project Loppersum is onderdeel van het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen. (NCG) Dat programma is erop gericht dat inwoners in het aardbevingsgebied net zo veilig kunnen wonen als mensen die elders in Nederland wonen. De NCG heeft de regie over het aardbevingsbestendig maken van gebouwen.

Reageer op dit artikel