nieuws

Amsterdam wereldwijd een van de drie steden met hoogste bouwkostenstijging

bouwbreed 473

Amsterdam wereldwijd een van de drie steden met hoogste bouwkostenstijging

Amsterdam behoort tot de top 3 wereldsteden waar de bouwkosten in 2019 het meeste gaan stijgen. De stijging in de Nederlandse hoofdstad komt uit op zo’n 9 procent.

Dit blijkt uit een grote internationale bouwkostenstudie van Turner en Townsend. Buenos Aires spant de kroon met 18 procent, op plek twee staat Istanbul met 12 procent en op plek drie staat Amsterdam al, nog boven Bogota en Jakarta (plek 4 en 5). Ook staat Amsterdam hoger dan San Fransico en New York, de twee duurste steden ter wereld om te bouwen.

Oververhitte markt

De gemiddelde bouwkostenstijging over de hele wereld ligt naar verwachting een stuk lager dan in de Nederlandse hoofdstad, op zo’n 4.1 procent. Amsterdam kan hierdoor volgens het rapport omschreven worden als een oververhitte markt.

Zurich is de stad waar het meest betaald wordt aan arbeidskosten. Een gemiddeld loon ligt daar op 110, 70 dollar per uur. In New York ligt dat op 101,30 dollar en in Amsterdam op 51,50 dollar per uur. De Nederlandse hoofdstad hoort ook in het rijtje loonkosten tot een van de duurste steden van Europa.

Marges ook hoog in A’dam

Niet alleen de kosten, maar ook de marges in Amsterdam zijn vrij hoog in vergelijking met andere steden. In Amsterdam liggen die op 10 procent. Samen met Stockholm zijn die het hoogste in Europa. In Kuala Lumper zijn de marges nog hoger, daar ligt het percentage op 15 procent.

Terwijl dit rapport voorspelt dat de bouwkosten dit jaar in Amsterdam nog flink blijven stijgen, zeiden andere deskundigen onlangs tegen Cobouw dat er afvlakking optreedt op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel