nieuws

5 miljoen extra voor saneren asbestdaken

bouwbreed 565

5 miljoen extra voor saneren asbestdaken

Er komt 5 miljoen euro extra voor de sanering van asbestdaken. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van haar voorstel dat asbestdaken verbiedt.

Het extra geld is bedoeld voor de ‘meest schrijnende gevallen”. Van Veldhoven wil dat het geld wordt gebruikt in combinatie met verduurzaming zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

Verbod vanaf 2025

Het kabinet wil asbestdaken vanaf 2025 verbieden. Voor de sanering is 75 miljoen euro beschikbaar, maar dat is ongeveer opgebruikt. Er komt nog een fonds waar mensen en bedrijven met weinig geld goedkoop een lening kunnen krijgen om hun daken te saneren.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes zijn tegen het verbod. Volgens hen brengt de maatregel grote kosten met zich mee, is het niet doelmatig en leidt het niet tot aantoonbare gezondheidseffecten.

Niet haalbaar

Volgens diverse deskundigen is het verbod voor 2025 ook lang niet haalbaar. Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen stelde onlangs nog dat er zoveel onduidelijkheden zijn dat eigenaren van asbestdaken niet weten waar ze aan toe zijn.

Reageer op dit artikel