nieuws

‘Steigercertificaat prut? Onzin. Dit is het antwoord op die enorm smerige wildgroei’

bouwbreed Premium 2270

‘Steigercertificaat prut? Onzin. Dit is het antwoord op die enorm smerige wildgroei’

De kritiek op het verplichte steigercertificaat wekt grote verbazing bij Hans Crombeen, voorzitter van de Stichting Veilig Werken op Hoogte. “Als we veiligheid laten afhangen van partijen die alleen maar met mensen schuiven, wordt het natuurlijk nooit wat.”

Opleiders en uitzendbureaus uitten deze week flinke kritiek op de certificaten voor steigerbouwers die sinds ongeveer een jaar verplicht zijn. Hans Crombeen, voorzitter van de Stichting Veilig Werken op Hoogte, verantwoordelijk voor dat beleid met register, vindt de ophef kant noch wal raakt.

“Ik herken me totaal niet in de kritiek. Duur? Te algemeen? Een certificaat kost misschien tweehonderd euro en tijdens de opleidingen leren monteurs en andere disciplines in de steigerbouw belangrijke dingen leren met het oog op veilig opgebouwde steigers.”

Minder ongelukken

Crombeen benadrukt dat de verplichte certificering zal leiden tot minder ongelukken én afrekent met een dubieus verleden. “Er was vroeger een enorm smerige wildgroei in de sector met gefotokopieerde certificaten en fraude. De partijen die nu moord en brand schreeuwen hebben bovendien slechts een belang: zo goedkoop mogelijk mensen uit Litouwen en andere Oost-Europese landen in Nederland aan werk helpen.”

Bas Witvoet, directeur van uitzendbureau de Oranjegroep vindt dat de kritiek op de relatief nieuwe verplichting wel hout snijdt.

“Het rare is dat uitzendbureaus de grootste werkgevers in de steigerbouw zijn, maar nooit bij dit soort trajecten betrokken worden. Wij moeten die kosten wel betalen.”

Witvoet vindt de certificaten wel relatief duur. “Certificeren van steigerbouwer is in de basis goed. Maar 300 tot 400 euro per deelnemer van een groep van 8 voor een certificaat is wel een beetje veel van het goede. Maar de certificerende wereld is toch een beetje een gesloten bolwerk, daar zit een enorme lobbykracht achter.”

Dat klopt niet, stelt Crombeen. “Ik denk dat Witvoet de opleidingskosten en die van certificering door elkaar haalt. Een certificaat in Nederland kost 150 euro. In het buitenland 250 euro. Een certificaat is 5 jaar geldig.”

Grensoverschrijdend spelletje

Hoe dan ook. Steigers mogen sinds vorig jaar niet meer door ongediplomeerde vaklui worden opgebouwd. Of steigerbouwcertificaten de bouw veiliger maken, waagt Witvoet te betwijfelen.

“Eigenlijk is het vooral een soort van verzekeringspremie. Mag je ineens op 50 meter hoogte een steiger bouwen als je drie dagen cursus hebt gehad? Is het dan wel veilig? Elke inspanning leidt tot minder ongevallen maar ik zou het goed vinden als iemand met jarenlange ervaring een andere opleiding krijgt dan iemand die net komt kijken. En de prijs van certificaten moet drastisch omlaag. Dan blijft er meer geld over voor trainingen. Daar draait het toch uiteindelijk om?”

 

Reageer op dit artikel