nieuws

Staatssecretaris Knops: ‘Geen extra budget voor duurzaamheidsmaatregelen renovatie Binnenhof’

bouwbreed 667

Staatssecretaris Knops: ‘Geen extra budget voor duurzaamheidsmaatregelen renovatie Binnenhof’

Staatssecretaris Knops wil voorlopig nog geen extra budget reserveren voor nieuwe duurzaamheidsmaatregelen bij de renovatie van het Binnenhof. Dat zei hij vanmiddag in een plenair debat.

“Alhoewel ik het een sympathieke gedachte vind, kan ik nu geen extra budget toezeggen. Omdat het budget er niet is”, zei hij een in reactie op een ingediende motie van PvdD-Kamerlid de heer Wassenberg. “De Heer Wassenberg vraagt om geld dat er niet is, voor maatregelen die we nog niet kennen. Het is een ongedekte cheque, daarom wil ik de motie ontraden.”

‘Het vraag om een begrotingswijziging’

Ook als het onderzoek dat professor Van den Dobbelsteen nu uitvoert naar te nemen duurzaamheidsmaatregelen afgerond is, wil dat niet zeggen dat er dan budget vrijkomt, benadrukte hij. “Ik kan dat nu nog niet toezeggen. Want dat geld is er niet, dat zal gecreëerd moeten worden. Dat vraagt een begrotingswijzing. Daarmee blijft het een ongedekte cheque.”

Wassenberg tijdens het debat.

Wel wil hij graag in debat over eventueel te nemen duurzaamheidsmaatregelen, als het onderzoek van Van Den Dobbelsteen er eenmaal ligt. “Ik wil niet vooruit lopen op maatregelen die we moeten nemen. Want we moeten goed kijken wat kosteneffectief is en wat de risico’s zijn. Pas als het onderzoek er ligt, weten we wat de terugverdientijd is.”

Het debat ging verder in op alle twijfels, onzekerheid en onrust dat er de laatste tijd ontstaan is over de renovatie van het Binnenhof. De partijen willen die onrust zo snel mogelijk van tafel en verlangen er daarom naar dat de regering meer informatie geeft over de gang van zaken, en over tussentijdse ontwikkelingen over financiële gevolgen.

Zo zei SP-Kamerlid Beckerman fel: “Ik vind dit een lelijk politiek debat te worden. Het project is nog niet eens begonnen en het lijkt nu al op een soap. Dat moeten we niet willen uitstralen. Is het niet noodzakelijk om te stoppen met de geheimhouding?”

Beckerman: “Het project lijkt op een soap.”

Daarop zei de staatssecretaris dat hij niet de hele geheimhoudingsplicht wil opheffen, maar wel wil onderzoeken of het mogelijk is om over bepaalde zaken meer openheid van zaken te geven.

Ontwerp voor 1 juli

Daarnaast maakten de coalitiepartijen duidelijk dat het voorlopige ontwerp voor de verbouwing volgens planning voor 1 juli moet zijn afgerond. Anders zou het project van bijna een half miljard euro, dat volgend jaar moet beginnen en ruim 5 jaar gaat duren, gierend uit de klauwen kunnen lopen.

Parlementariërs wezen erop dat er nu al meldingen zijn over overschrijdingen van het budget. Zij laken de geheimhouding, voor zover die niet te maken heeft met veiligheidsmaatregelen.

Architecten

Vragen waren er ook over het groot aantal architecten dat betrokken is bij de plannen. Aan de renovatie van het Binnenhof moet worden gewerkt door één team, benadrukte VVD’er Jan Middendorp. Vorige week werd bekend gemaakt dat voor een deel van de renovatie een nieuwe architect is vastgesteld: Pi de Bruijn.

Reageer op dit artikel