nieuws

Onno Dwars winnaar Duurzame 50: “Meer radicale keuzes nodig”

bouwbreed Premium 736

Onno Dwars winnaar Duurzame 50: “Meer radicale keuzes nodig”

Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development, is de winnaar van de Duurzame 50. Mede-oprichter van PHI Factory Yvette Watson en hoogleraar Andy van den Dobbelsteen eindigden op nummer 2 en 3.

Dwars, die al vaker werd genomineerd voor de Duurzame 50 en nu eindelijk heeft gewonnen, nam de prijs woensdag op Building Holland een tikje emotioneel in ontvangst. Zijn zoon was er bij aanwezig. “Ja, daar werd ik wel even emotioneel van”, geeft Dwars een dag later toe. “Als verrassing hadden mijn zoons ook een filmpje opgenomen over mijn werk”, vertelt hij trots.

‘Radicale keuzes nodig’

De directeur die zich al jarenlang bij Ballast Nedam inzet voor duurzaamheid, vond het een eer de prijs in ontvangst te mogen nemen. Hij ziet de onderscheiding als een erkenning voor hem en ook zijn collega’s die hard werken aan dit doel. “Ik vind dat we in Nederland hele mooie dingen doen en goede stappen zetten. Dat we een verschil aan het maken zijn voor een mooie leefomgeving.”

Maar zijn speech was niet alleen maar positief. Dwars maakt zich ook zorgen en hij vond het belangrijk die gisteren, vooral in het bijzijn van de nieuwe generatie, te uiten. “We vieren hier onze successen en dat is natuurlijk goed, maar we moeten ons ook realiseren dat de energietransitie nog lang niet snel genoeg gaat. We maken nog steeds geen radicale keuzes en die zijn wél nodig als we de klimaatdoelstellingen willen maken”, zei hij kritisch.

‘Alle woningen energieneutraal’

Ballast Nedam heeft volgens Dwars in 2017 een radicale keuze gemaakt toen de bouwer besloot van het gas af te stappen, maar als het aan de directeur ligt, kunnen er nog meer stappen worden gezet. “We sturen nu aan op alle grondgebonden woningen energieneutraal te maken. Helaas kan het niet bij alle huizen die we bouwen, want in hoogbouw kunnen we dit niet garanderen.”

Daarnaast gaat Ballast Nedam een aantal woningen in Eindhoven, die nog net voor Dwars’ aantreden werden opgeleverd met gas, met terugwerkende kracht alsnog gasloos maken. “We bieden de inwoners financieringsmogelijkheden aan om dat te doen. Ik zie dat als onze verantwoordelijkheid.”

Bijdrage aan duurzame gebouwde omgeving

De ABN AMRO Duurzame 50 wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die het meest heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Eerder wonnen onder andere Claudia Reiner, Jan Willem van de Groep en Thomas Rau de award.

Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. De jury beoordeelt op vier onderdelen: bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten, inzetten bij duurzame initiatieven, actieve kennisdeling over verduurzaming en het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking. Iedere genomineerde ontvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore wordt de lijst, een top 50, samengesteld.

Onder de indruk

Volgens de jury staat Dwars al jaren in de belangstelling met zijn duurzame ideeën. Zij waren onder de indruk van projecten als de Cartesiusdriehoek, The Green House, De Groene Loper en het Pure-air concept, die in de directeur het afgelopen jaar heeft geïnitieerd en gerealiseerd. “Zijn maatschappelijke impact is hierdoor indrukwekkend en zal de komende jaren alleen maar blijven toenemen”, zo roemde de jury de winnaar.

Reageer op dit artikel