nieuws

Leidens hoogste dakpolder bevloeit vegetatie op lagere daken van Lorentz

bouwbreed 699

Leidens hoogste dakpolder bevloeit vegetatie op lagere daken van Lorentz

Nieuwbouwcomplex Lorentz dat Hurks en Van Wijnen realiseren bij het station van Leiden krijgt een slimme waterbuffer op vijftig meter hoogte. Met het vastgehouden water worden de planten op een lager gelegen groendak beregend. En dat is niet minder dan een primeur.

Het retentie-dak werd pas laat aan het project toegevoegd en er kwam pas vorige week groen licht voor. Dat was amper drie weken voor het bereiken van het hoogste punt, dus tijd voor ingrijpende aanpassingen aan de draagconstructie was er niet meer. Gelukkig was dat volgens projectdirecteur Stefan de Ruijter van de combinatie van Hurks en Van Wijnen ook niet nodig. De constructie van de laagste van de twee woontorens van Lorenz had voldoende overcapaciteit om ook de waterbuffer te kunnen dragen.

Combinatie is nieuw voor Nederland

Anders lag dat met het dak van de laagbouw. Daar zou vooral de extra hoogte die de waterbuffer vergt zorgen voor rare hoogteverschillen met de corresponderende verdiepingen van de woontorens.  Daarom werd dat oppervlak niet ook ingezet als extra buffer om de riolering te kunnen ontzien. Wel werd besloten het groendak dat op de plint zou komen zoveel mogelijk te bevloeien met het water van het bufferdak.  En die combinatie is nieuw voor Nederland, meldt De Ruijter niet zonder trots.

 

Het kwam gelukkig net op tijd rond allemaal, mede geïnspireerd door het project de Duurzaamste Kilometer. Daarin werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om het stationsgebied van Leiden om te vormen tot het meest duurzame stukje binnenstad van Nederland. Zo’n dertig organisaties scharen zich achter dat initiatief en hebben inmiddels een Green Deal ondertekend.

Slimme meter voor bufferdaken

Het bufferdak van Lorentz wordt uitgerust met een zogeheten smart flow control, een slimme meter voor bufferdaken. Dat monitort het waterpeil in de retentiekratten en wordt ook gevoed met actuele weersvoorspellingen. Aan de hand daarvan bepaalt het systeem of er regenwater  dat op het dak is gevallen wordt doorgelaten of juist niet. In droge tijden houdt het water zo lang mogelijk vast; als er een natte periode aan komt kan het systeem besluiten preventief water af te voeren naar het riool. Zo wordt voorkomen dat tijdens hoosbuien het watersysteem van Leiden overbelast raakt en delen van de stad blank komen te staan. Het retentiedak wordt aangelegd door Koninklijke Ginkel Groep in samenwerking met Optigroen.

Het retentiedak is volgens projectdirecteur De Ruijter niet de eerste duurzame maatregel die werd toegevoegd terwijl de bouw van Lorentz al volop gaande was.  Zo is ook in betrekkelijk laat stadium besloten om de woontorens compleet van gas los te koppelen. Warmtepompen met opslag in de bodem waren altijd al voorzien, maar voor de piekvraag op extreem koude dagen werden ook WKK installaties ingetekend. Die zijn later geschrapt en vervangen door een aansluiting op de stadsverwarming. “En dat is een stuk minder eenvoudig dan het klinkt”, verzekert De Ruijter. “Het heeft gevolgen voor de besturing van je warmtepompen en voor de EPC-berekening. En ook de aansluiting op de stadsverwarming komt er bepaald niet vanzelf.”

Reusachtige fietsenkelder

De twee torens van Lorentz gaan plek bieden aan in totaal 167 huurappartementen en een paar penthouses. In de fietsenkelder komt plek voor het astronomische aantal van 4800 fietsen. De retail- en kantoorruimten in de plint van het complex zijn inmiddels bijna allemaal verhuurd aan Heineken Nederland. Die huisvest er 400 kantoormedewerkers maar is  ook van plan er een brew-pub te vestigen.  Syntrus Achmea wordt de eigenaar van het woon-werkcomplex.

Reageer op dit artikel