nieuws

Bouw omstreden windpark gestart zonder bedreigde onderaannemer

bouwbreed 1366

Bouw omstreden windpark gestart zonder bedreigde onderaannemer

Ondanks het rumoer rondom het omstreden windpark de Drentse Monden en Oostermoer, is de bouw van de eerste windturbine vandaag gestart. Dit gebeurt zonder onderaannemer Avitec die vorige week vanwege een dreigbrief uit het project is gestapt.

Volgens Elzo Springer, woordvoerder van het project, heeft hoofdaannemer KWS Infra een vervanger gevonden voor Avitec. Wie dit is, daar wil de opdrachtgever vanwege de veiligheid geen uitspraken over doen. “We willen niet dat dit bedrijf hetzelfde mee gaat maken als Avitec.”

Anonieme dreigbrief

Avitec kreeg vorige week een anonieme dreigbrief van activisten. “Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor”, stond in een brief die het bedrijf ontving en het Dagblad van het Noorden (DvhN) woensdag heeft gepubliceerd.

Eigenaar Ben Timmers zei in dezelfde krant dat hij het risico niet wil lopen en stapte daarom uit het project. Al eerder was er asbest gedumpt bij een van zijn andere projecten. De onderaannemer zou voor 5 miljoen euro wegen aanleggen voor het transport van de molens.

‘KWS zit in deze wereld’

Dat er alweer zo snel een andere onderaannemer is gevonden, is niet gek, stelt Springer. “KWS zit helemaal in de wereld en heeft veel contacten.”

Vandaag is de bouw gestart van de allereerste windturbine. De rest van 44 windturbines worden pas einde van dit jaar gerealiseerd. “We starten eerst met een windturbine, om te testen of de nabijgelegen LOFAR-telescoop last krijgt van de molens. De antennes van deze telescoop doen onderzoek in de ruimte, zijn erg gevoelig voor ruis”, verklaart de woordvoerder.

Eventueel nog aanpassingen

Naar verwachting is de bouw van de eerste turbine in juni/juli klaar en als uit de testen blijkt dat er aanpassingen nodig zijn, kunnen die in de zomer nog worden gedaan. Dan kan met de rest van de windmolens in het najaar worden gestart.

Vibropaal

Bij de bouw van de eerste turbine is gekozen voor een vibropaal, een zogenaamde ‘in de grond gevormde en grond verdringende paal’. Die paal wordt gemaakt nadat een stalen behuizing in de grond is geheid. Die behuizing wordt weer uit de grond getrokken nadat de wapening en het beton zijn aangebracht.

Dit paaltype kan volgens de betrokken partijen goed trekkrachten opnemen waardoor de paallengte (13,4 meter) korter is dan bij gebruik van een prefab paal. In totaal rust de fundering op 34 palen: 17 palen worden loodrecht geheid en 17 onder een hoek.

Het beton storten gebeurt ter plekke. Dat beton wordt aangevoerd met naar schatting vijftien betonwagens. Zodra alle palen zijn gestort en uitgehard volgt de bouw van de fundering.

Het project

A. Hak Electron BV. is hoofdaannemer voor de aanleg van alle leidingen/bekabeling. KWS Infra is hoofdaannemer voor de wegenbouw/infrastructuur. Er zijn drie opdrachtgevers: Duurzame Energieproductie Exloërmond (DEE) Raedthuys Windenergie BV en Windpark Oostermoer Exploitatie BV.

Reageer op dit artikel