nieuws

Zonne-energie oogsten met de balustrade van balkon of galerij

bouwbreed 1764

Zonne-energie oogsten met de balustrade van balkon of galerij

Terwijl geïntegreerde PV-panelen aan de gevel aarzelend hun intrede doen, gaan FEK Metaal en Kameleon Solar al een flinke stap verder. Ze passen esthetische zonnepanelen toe in balustrades. Het paneel zelf zorgt voor de doorvalbeveiliging.

De twee bedrijven lanceerden hun noviteit op vakbeurs Building Holland deze week in de Amsterdamse Rai. Ze doopten hun energieopwekkende balustrade Snny. Dat spreek je  uit alsof de ontbrekende letter U gewoon aanwezig is, oftewel: Sunny.

Bestand tegen de verplichte glasparelzakslingerproef

De Snny is volgens de initiatiefnemers de eerste goedgekeurde solar-balustrade in Europa.  Het is ook niet zomaar een balkonhek waar een pv-paneel tegenaan is geplaatst. Het paneel ìs de balustrade en zorgt zelf voor de doorvalbeveiliging. De achterlaag van het glas-in-glas paneel bestaat uit gelaagd veiligheidsglas. De combinatie doorstond inmiddels de noodzakelijke glasparelzakslingerproeven.

Ook op alle andere aspecten voldoet de Snny aan de eisen van het bouwbesluit, meldt Mark van Gulik van Fek Metaal. Tussen de overhellend geplaatste balustrade en de betonnen balkonrand  bevindt zich nergens een ruimte groter dan 50 mm. De verplichte handlijst aan de bovenkant de is zo geplaatst dat bewoners die in een stoel op hun balkon zitten nog wat uitzicht hebben. Van Gulik: “Want ook al wekt je balustrade nog zoveel stroom op, als hij je al het zicht ontneemt op de omgeving, word je daar toch niet blij van.”  De elektrische aansluiting van het paneel past precies in de ruimte tussen de balustrade en rand van de betonnen balkonplaat. De kabels lopen via ingestorte leidingen.

Pixels als een soort pop-art schilderij

De versterkte PV-panelen komen van  Kameleon Solar, het bedrijf dat eind vorig jaar met veel tam-tam de nieuwe energieopwekkende gevel leverde voor het pand van installateur Kuijpers in Helmond. Kameleon Solar werkt met monokristallijne zonnecellen achter glas waarop met keramische inkt een pixelpatroon is geprint. Door een optisch effect met de zwarte achterlaag van de zonnecellen weet het alle kleuren te creëren en kunnen er ook complexe patronen en tekeningen worden afgebeeld. Van dichtbij  domineert het pixel-patroon, bijna als een pop-art schilderij,  maar vanaf een meter of vijf afstand vloeien alle stippen samen tot één ononderbroken vlak of patroon.

De ruimte tussen de pixels laat licht door dat valt op de PV-cellen erachter, maar de pixels zelf laten ook nog wat licht door. Afhankelijk van kleur en patroon wordt volgens het bedrijf zo’n 15 tot 20 % ingeboet op rendement vergeleken met gewone zonnepanelen. De ColorBlast-techniek die Kameleon Solar toepast is volgens directeur Guust Verpaalen de enige die kleurechtheid kan garanderen over tientallen jaren. “Dat is voor producenten van BIPV (building integrated photo voltaics) die werken met print op folie een stuk lastiger.”

Zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces meenemen

Kameleon Solar en Fek Metaal hebben nog geen project gerealiseerd met de Snny solar balustrades. Maar de reacties op de bekendmaking op Building Holland zijn volgens Van Gulik zo enthousiast dat hij verwacht dat dat niet lang meer duurt. “We hebben als Fek op dit moment vele projecten in portefeuille, maar die zijn al te ver in engineering en uitvoering. Hoe simpel het misschien ook lijkt, het is ook weer niet zo dat je aan het eind van het proces nog even overschakelt op Snny. Het handigst is om het zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase mee te nemen. Daarom is het goed dat architecten en ontwerpers nu weten dat ze de balustrade verantwoord kunnen inzetten om zonne-energie te oogsten. Want zij willen nou eenmaal bepaalde ontwerpvrijheid hebben. Soms wil je iets anders dan glas tegen de facade. Dan wil je baksteen, natuursteen of wat dan ook. Bovendien: balkons en galerijen werpen schaduw op de gevel dus in daar is BIPV sowieso minder effectief. En op het dak is bij hoogbouwprojecten altijd te weinig plek om voldoende zonne-energie te oogsten.”

Reageer op dit artikel