nieuws

Verlies voor Boskalis in offshore, bagger en infra wel stabiel

bouwbreed 1618

Verlies voor Boskalis in offshore, bagger en infra wel stabiel

Boskalis heeft het jaar 2018 zoals verwacht afgesloten met een lager resultaat dan een jaar eerder. De baggeraar leed door afboekingen in offshore- en havensleepactiviteiten een nettoverlies van 436 miljoen euro.

Zonder die afboekingen was er nog een winst van 83 miljoen euro, maar ook die was lager dan vorig jaar (519 miljoen euro), blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag heeft gepubliceerd. Dat de winst lager zou uitvallen, had Boskalis al tijdens de halfjaarcijfers voorspeld.

Het orderboek van de maritiem dienstverlener steeg wel, met 23 procent naar 4,3 miljard euro. Ook de omzet steeg met 10 procent tot 2,6 miljard euro.

Verlies in offshore

Het lagere resultaat is vooral toe te schrijven aan het verlies in de offshore-divisie. In de eerste helft van 2018 was deze tak van het bedrijf zelfs verlieslatend. Boskalis heeft daarom besloten om uit de laagwaardige segment van deze markt te stappen. Het bedrijf richt zich nu volledig op de bovenkant van de markt. Ook bij de havensleepactiviteiten werd over 2018 flink wat afgeschreven: in totaal 200 miljoen euro.

Stabiel baggerjaar

In de bagger- en infrastructuurdivisie boekte Boskalis wel goede resultaten. Het bedrijf spreekt zelf over een ‘stabiel jaar’. In deze tak zag de baggeraar de winst en de omzet stijgen met meer dan 10 procent. Ook de bezetting van de baggerschepen was licht hoger dan in 2017. De marge die Boskalis in deze tak heeft bereikt was stabiel in vergelijking met een jaar eerder.

De orderportefeuille in deze tak is ook flink toegenomen, met meer dan 20 procent tot meer dan 3 miljard euro.

‘Voorzichtige tekenen herstel’

Ondanks de resultaten is Peter Berdowski toch redelijk positief over de toekomst. “Op termijn zien we voorzichtige tekenen van herstel in de voor ons relevante markten”, zei hij in een reactie op de cijfers. “Hoewel we nog ver verwijderd zijn van het uitbundige marktklimaat van drie tot vijf jaar geleden.”

Reageer op dit artikel