nieuws

Van Oord zet herstel in: omzet stijgt voor het eerst in twee jaar

bouwbreed Premium 1123

Van Oord zet herstel in: omzet stijgt voor het eerst in twee jaar
Foto: Van Oord

Van Oord heeft in 2018 haar omzet en nettoresultaat voor het eerst in twee jaar zien stijgen. In 2017 daalden de resultaten nog, vooral door moeilijke marktomstandigheden in de baggersector.

Dit blijkt uit jaarcijfers die de baggeraar en maritiem dienstverlener dinsdagochtend heeft gepubliceerd.

2018 was sowieso een bijzonder jaar voor van Oord. Het bedrijf bestond 150- jaar, verwelkomde 500 nieuwe medewerkers en breidde de vloot uit met nieuwe schepen. Ook sleepte de baggeraar het prestigieuze project, de versterking van de Afsluitdijk,  in de wacht.

Ook beter resultaat in Nederland

De resultaten zijn ook beter dan in 2017. De omzet steeg van 1,53 miljard euro in 2017 naar 1,88 miljard euro in 2018. Het nettoresultaat steeg naar 92 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog 78 miljoen euro was. Ook in Nederland werd een hogere omzet gerealiseerd van 115 miljoen, in 2017 was dat nog 82 miljoen.

De groei van het nettoresultaat is volgens Van Oord vooral toe te schrijven aan  de offshore- en windactiviteiten, die een fors grotere omzet genereerden van 706 miljoen euro. In 2017 was de omzet in deze tak nog slechts 403 miljoen euro. Daarnaast leverde de verkoop van het belang in windpark Gemini een netto boekwinst op van 38 miljoen euro.

Baggeractiviteiten gelijk

De omzet uit internationale baggeractiviteiten bleef in 2018 vrijwel gelijk op 852 miljoen euro (2017: 841 miljoen), maar boekten geen verlies. De marktomstandigheden blijven moeilijk in deze tak, verklaart Van Oord. Hetzelfde geldt voor offshore, waar een omzet werd genoteerd van 203 miljoen euro, terwijl dat in 2017 nog 2014 miljoen was.

De orderportefeuille steeg in 2018 licht, tot 3,68 miljard ten opzichte van 3,39 miljard in 2017. De vijf grootste projecten die in 2018 zijn gegund, zijn de versterking van de Afsluitdijk, windpark Fryslân in het IJsselmeer, de aanleg van de A16, de modernisering van de vaargeul tussen Świnoujście en Szczecin in Polen en de opdracht voor de levering en installatie van kabels voor windpark Hollandse Kust (zuid).

2019: omzetstijging

Deze projecten gaan de komende jaren zorgen voor een omzetstijging in Nederland, verwacht Van Oord. In de Nederlandse weg- en waterbouw is echter nog wel sprake van stevige concurrentie en lage marges.

Voor de offshore- en baggeractiviteiten verwacht het bedrijf dat de omzet en activiteiten dit jaar op hetzelfde niveau blijven als in 2018. Dit komt omdat deze markt nog steeds last heeft van een economische crisis, stelt Van Oord. “Dit zal in 2019 niet anders zijn.”

Offshore wind blijft stabiel

Vanwege de vraag naar duurzame energie, zal offshore wind in Noordwest-Europa naar verwachting een stabiele tak blijven. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland zijn de grootste markten, met Polen en Frankrijk als relatieve nieuwkomers.

Verwacht wordt dat de offshore olie- en gasmarkt zich herstelt. Vanwege de groeiende wereldbevolking en het stijgende energieverbruik neemt de vraag naar energie toe, denkt Van Oord.

Brexit

Voor de hele organisatie denkt de baggeraar in 2019 een omzet in lijn met 2018, met opnieuw hoge tendervolumes. Wat de invloed daarop zal zijn van de Brexit, handelsoorlogen en mogelijke politieke ontwikkelingen is volgens het bedrijf moeilijk te voorspellen.

Reageer op dit artikel