nieuws

Tenten onder architectuur voor Lowlands

bouwbreed Premium 359

Tenten onder architectuur voor Lowlands

Architectenorganisatie BNA schrijft samen met Lowlands een prijsvraag uit voor jonge architecten om een slimme duurzame tent te ontwerpen. Zo hopen ze een eind te maken aan de onafzienbare velden met wegwerptentjes na afloop van het jaarlijkse popfestival.

Jonge architecten en architectuur-studenten tot 35 jaar mogen meedoen aan de ArchiTenten Challenge. Ze worden gevraagd ‘de gaafste tent ooit’ te ontwerpen, zoals de organisatie het omschrijft. Het winnende ontwerp wordt geproduceerd en krijgt  tijdens het festival in augustus in de Flevopolder een prominente plek op de Lowlands-camping.

In de jury van de prijsvraag zitten naast de directeuren van Lowlands en de BNA onder andere tentkunstenaar Dre Wapenaar en directeur Marc Takken van Karsten Tenten. De tentenfabrikant uit Noord-Holland staat bekend om zijn robuuste tenten zonder stokken. De constructies ontlenen hun sterkte aan slangen opgepompt met lucht onder hoge druk.

Wegwerptent overbodig maken

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: “Deze wedstrijd sluit mooi aan bij onze drang om te vernieuwen. Misschien dat een jonge architect een mooie, duurzame tent ontwerpt die de wegwerptent overbodig maakt. Maar het zou ook te gek zijn als iemand letterlijk en figuurlijk een groot gebaar inzendt dat je een totaal andere kijk biedt op kamperen.”

Voor de BNA is de prijsvraag een een manier om op ludieke en kleinschalige wijze aandacht te vragen voor de bijdrage van ontwerpers aan de verduurzaming van het dagelijks leven. BNA-directeur Fred Schoorl: “Het zou mooi zijn als het architectentalent van nu de jury weet te verrassen met ontwerpen die uitblinken in duurzaamheid, innovatie en ruimtelijke kwaliteit.” Hij hoopt op tenten waar muziek in zit.

Reageer op dit artikel