nieuws

Corporaties laten vergoeding NOM-woning links liggen: “te ingewikkeld”

bouwbreed Premium 1744

Corporaties laten vergoeding NOM-woning links liggen: “te ingewikkeld”
nul-op-de-meter-woningen in Loppersum. Foto: Frank Hanswijk

De prijs van een nul-op-de-meter-woning neemt niet af maar stijgt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van minister Ollongren. Corporaties vinden de vergoeding die ze voor een nom-make-over kunnen krijgen, daarnaast te ingewikkeld.

NOM. Nul-op-de-meter. Het woord staat sinds afgelopen zomer zelfs in de Dikke van Dale. Toch is de zelfvoorzienende woning, die de maandelijkse gas- en energierekening overbodig maakt, nog altijd niet erg populair onder corporaties. Ondanks de energieprestatievergoeding die de minister bedacht (zie kader) heeft.

Tussen 2013 en 2018 werden iets dan 6000 NOM-woningen (nieuwbouw en renovaties) gerealiseerd. Meer dan 100.000 was de bedoeling.

Vergoeding

“Opschalen, opschalen,” werd er gezegd. “Dan gaan de kosten wel omlaag.” Ook dat blijkt anders uit te pakken, blijkt uit een uit evaluatie van CE Delft naar de Wet energieprestatievergoeding huur.

Het adviesbureau maakte dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Werkt dat die energieprestatievergoeding?”, was een van de hoofdvragen. Daar kun je over twisten. Tot nu toe is er ‘slechts’ 1250 keer (2/3 nieuwbouw en 1/3 renovaties) gebruik van gemaakt.

CE Delft noemt verschillende redenen voor de tegenvallende cijfers. De sterk gestegen kosten – door krapte op de bouwmarkt – en knelpunten in de regels.

Het adviesbureau adviseert het kabinet om de wet te verbeteren. Ook zou er een staffel moeten komen, zodat ook NOM-ready -woningen (bijna-NOM-woningen) in aanmerking komen.

EPV

De EPV is een maandelijkse vergoeding die de huurder en verhuurder overeenkomen als de energieprestatie voldoet aan de voorwaarden voor een NOM-woning.

De EPV wordt als apart onderdeel in rekening gebracht naast de huurprijs en de servicekosten en geldt zowel bij nieuwbouw als renovatie. Daar staat tegenover dat de huurder een lagere energierekening heeft.

Investeringskosten

Onderaan de streep concludeert CE Delft dat de EPV heeft bijgedragen aan de realisatie van NOM-woningen.

“Maar de 1.250 woningen blijven echter in algemene zin achter bij de aantallen NOM-woningen die destijds werden verwacht.”

Vooral de laatste stap van NOM-maatregelen “is duur”.

“Dat betreft voor de investeringskosten de warmtebron (bij all electric doorgaans de warmtepomp) en de afgiftesystemen.”

Al langer is er kritiek op de prijs van NOM-renovaties. CE Delft verwacht dat de kosteneffectiviteit van NOM de komende jaren verslechtert van 150 euro per ton C02 naar 316 euro per ton CO2.

Toekomst

“Dat heeft te maken met prijsstijgingen en de afname van geschiktheid van woningen voor verNOMming.”

Wat er met de EPV gaat gebeuren is onduidelijk. De minister heeft de evaluatie zonder opmerkingen gedeeld met de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel