nieuws

‘Oudere bouwvakkers voor de klas in het weekend? Wat een kletskoek’

bouwbreed 2042

‘Oudere bouwvakkers voor de klas in het weekend? Wat een kletskoek’

Haar man heeft een schilders- en glaszettersbedrijf. En ook zij ziet dat de aanwas van jongeren in de bouw een groot probleem is. Maar om dan maar te zeggen dat oudere vaklieden hun weekenden moeten opofferen om aanstormend bouwtalent op te leiden… “Ik moest gewoon op deze onzin reageren.”

Gemopper op de achtergrond. Sabine van Zwam-Oosterlaak is met de administratie bezig. Haar man, directeur van Van Zwam glas- en Schilderwerken in Grave leest een artikel in Cobouw en ergert zich kapot.

Anne-Marie Spierings, lijsttrekker van D66 in Noord-Brabant, wordt geciteerd. Ze heeft een oplossing voor het personeelstekort in de bouw: zet oudere bouwvakkers voor de klas in het weekend.

 

“Belachelijk wat hier gebeurt”, hoort Sabine hem zeggen. Ze begint mee te lezen. Ook zij weet niet wat ze leest, maar laat het gaan. Voorlopig.

Een paar weken later. De schildersvrouw kan de oproep van Spierings toch niet loslaten. De redactie van Cobouw ontvangt een mailtje van de directiesecretaresse.

“Met verbazing heb ik bovenstaand artikel gelezen”, schrijft ze, “betreffende een dame die D66 vertegenwoordigt en blijkbaar weet hoe ze de bouwbranche – over de rug van oude vaklieden – kan verbeteren.”

Bijzonder stukje

Heeft iemand tijdens het Cobouw Café in Tilburg op haar uitspraken gereageerd, wil ze weten. “En werkt deze dame ook vijf dagen op de bouw en gaat ze dan in het weekend (op zondag) voor de klas staan? Bijzonder stukje”, besluit ze.

Cobouw belt haar.

“We hadden voorheen meer dan twintig man in dienst, maar in crisistijd moesten we noodgedwongen alle vakkrachten laten gaan”, vertelt ze over het familiebedrijf dat vorig jaar haar honderd jarig jubileum vierde.

Het schildersbedrijf heeft nu drie man in dienst. Stuk voor stuk op leeftijd. “De aanwas in de branche is zeker heel minimaal”, herkent ze het probleem, “maar ik vind het heel apart dat mensen die niets van de bouw weten, dit soort onzin uitkramen.”

Ze gaat verder. “Begrijp me niet verkeerd, het idee om oude vaklieden les te laten geven aan jongeren om die ook te enthousiasmeren is mooi gevonden. Het probleem is echter dat wij ze daarvoor niet kunnen vrijmaken. In het weekend? Dan weet je echt niet waar je over praat. Dan zijn deze mannen kapot.”

De oplossing?
“De overheid zou iets moeten verzinnen voor ouderen in de bouw die tegen hun pensioenleeftijd aanlopen. Kom bijvoorbeeld met een regeling, zodat zij wel voor de klas kunnen gaan staan, of als leerlingbegeleider kunnen worden ingezet. Dan vang je twee vliegen in een klap: je kunt meer jongeren opleiden en de ouderen kunnen langer doorwerken en hun kennis verspreiden.”

Wie gaat dat betalen, dat is het probleem. Sabine weet het wel:

“Dit soort kosten kun je niet afschuiven op de ondernemers. Wij zijn er ook te klein voor. Kunnen jongeren niet de opleiding geven die ze verdienen. Ik zou ze heel graag een werkplek geven, maar dat kan niet zonder subsidie van de overheid.”


Cobouw schrijft geregeld over personeelsuitval en een gebrek aan instroom in de bouw. Lees ook:

Hennie en Bertus snakken naar het einde
Bouwopleiding, de vr-bril en de strijd om jongeren
Dit zijn ze: 36 bouwtalenten 

 

Reageer op dit artikel